НАЧАЛО » интервюта

Киев пак иска преразглеждане на договора с "Газпром"

fb
3E news
fb
25-08-2010 11:16:40
fb

 

 

 

Украйнското правителство ще предложи  на Русия да преразглежда формулата за промени на цените в газовия договор, съобщи премиерът Николай Азаров на заседание на кабинета, цитиран от агенция РИА Новости. През януари 2009г. Газпром и "Нафтогаз" подписаха договори за доставки и транзит до 2019г. Киев получи намаление от 20%  от европейските цени през миналата година, но в началото на тази година премина към пазарни цени.

Договорът за доставки предвижда цената да се определя според тази на нефта. През април 2010г. при посещението на руския президент Дмитрий Медведев  в Украйна бяха подписани допълнения към договора, свързани с увеличаване на количествата до 36.5 млрд. куб.  годишно, а така също и преразглеждане на намалението на цените. Намалението трябва да обхване 30% от контрактната цена, но не повече от 100 долара за 1000 куб. м. Украйнската УНИАН припомня, че тогава непроменена остана клауза в договорите "плащай вземай". Тя е записана и в договорите за доставки с "Булгаргаз".

"Ние целим да бъдат преразгледани крайно неизгодните за Украйна договори с Русия и ще настояваме за това да убедим нашите руски партньори в необходимостта да направят това", каза Азаров, цитиран от агенцията.

Украйнските медии припомнят, че до момента Киев се разплаща за доставеното синьо гориво. "Нафтогаз" е платил 780 млн. долара на "Газпром" за доставения през юли газ. Цената му е 248 долара за 1000 куб. м.


По статията работи: