Карел Крал: ЧЕЗ Електро чрез кампанията Run Green ще възстанови изгорялата гора край с. Росоман

Господин Крал, за втори път тази година организирате събитието Run Green. Каква е идеята на кампанията ?

 

Събитието е част от кампанията „Зареждаме ви с енергия“. Тя е насочена към опазване на околната среда. Искаме е да покажем на хората, че в името на опазване на околната среда могат да се откажат от хартиената фактура, като изберат на нейно място електронна. По този начин София и цяла Западна България могат да станат по-добро място за живот на гражданите. Районите могат да станат много по-зелени и красиви. Целта на цялата кампания е именно отказ от хартиената фактура, защото всяка една хартиена фактура води до изсичане на дървета. Освен това хартията трябва да се произведе, хартиените фактури да се разнасят, а тези дейности са свързани с увеличаване на емисиите от автомобилите. Идеята е за всеки участник в инициативата Run Green 2 да засадим по едно дърво.

Колко дървета ще бъдат засадени в рамките на кампанията през тази година?

Започнахме тази кампания на 14 юли, когато стартира и първото бягане – Run Green 1. Както вече казах, за всеки един участник ще бъде засадено по едно дърво, а 14 юли имаше 366 участника. Значи ще има 366 дървета. Ние обаче решихме да увеличим този брой до 1500 и идеята ще бъде осъществена заедно с държавното горско Югозападно предприятие и gorata.bg. Засаждането на дървета започна в събота, като на булевард Черни връх в София вече засадихме първите 10 дървета.

Следващата седмица, на 2 ноември ще засадим 1500 дървета – дъб и акация в с. Росоман, община Божурище. Избрахме това място, защото там има опожарена гора. Стремежът ни е да я възстановим. В засаждането ще участват наши служители, както и доброволци от София, хора от общината. Няколко дни след това, на 10 ноември ще засадим 55 иглолистни и и широколистни дървета в парк Възраждане. Трябва да уточня, че не става въпрос само за засаждане на дървета, а за поемане на ангажимент за поддържане. Има редица изисквания.

Убедени сме, че трябва да привлечем интереса на хората към околната среда и към устойчивото развитие. За нас устойчиво развитие не е празно понятие и не е свързано само с някакви каузи. Устойчиво развитие за нас, за нашата компания, за ЧЕЗ, е нещо, което е свързано с начина на мислене. Всяко едно решение, което взимаме е съобразено с въздействието върху хората и околната среда, със значението за обществото. Затова сме сигурни, че ако убедим хората да се откажат от хартиената фактура ще направим по-добра околната среда в цяла Западна България. Към момента броят на клиентите на ЧЕЗ Електро, които са се отказали от хартиената фактура е вече почти 400 хиляди.  Това е почти една трета от нашите клиенти. Надявам се, че със сегашната кампания броят на привържениците на електронната фактура ще се увеличи.  Вярно е, че една част от нашите клиенти няма как да получават електронна фактура и ще продължат с хартиената. Наясно сме с това, но вижте ефекта. Дори само тези 400 хил. клиента водят до  спестяване на почти 9 млн. листа хартия годишно. Това означава повече от 3 хил. дървета на година. Към това трябва смятаме емисиите от колите, емисиите от производството на хартия и т.н. С малко постигнахме много и сме убедени, че може да постигнем много повече.

Ще разширите ли кампанията в други градове ?

Убеден съм, че това не е последната акция. Догодина ще организираме и други събития. Дървета ще се засаждат не само в София. Целта ни е засаждането на дървета да обхване цялата територия, на която оперира ЧЕЗ Електро. Ще използваме различни форми. Днес интересът е към бягането, но ще има и други форми. Run Green е само част от цялата кампания – We Do Green. Вече инициирахме доста кампании, например за детски рисунки,  акцията „Спаси дърво и  много други. Днешната кампания е част от цялостна политика на ЧЕЗ Електро, която е обърната с грижа към околната среда. Нашият бизнес е насочен към хората, като цели устойчивост и по-внимателно отношение към околната среда.


Над 400 000 клиенти на ЧЕЗ Електро България получават фактурите си онлайн. До момента тези клиенти дадоха своя принос за опазване на природната, среда като с решението си да заменят хартиения носител с по-модерния и екологичен вариант на електронна фактура намалиха използването на хартия с 8 880 000 листа годишно.

Спасени от изсичане са 3 500 дървета, а  спестени над 32 млн. листа хартия или приблизително 273 тона хартия и 682 МВтч електроенергия необходима за производството им.

Run Green 2 е част от поредица инициативи,, включени в кампанията на „ЧЕЗ Електро България“ АД „Зареждаме ви с енергия“ по време на която дружеството организира и провежда събития, свързани с грижа за околната среда и енергийната ефективност.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари