НАЧАЛО » интервюта

Инж.Теодор Осиковски: Трябва да се гарантира качествено обучение на заварчиците

Българският съюз по заваряване засилва връзките си с училищата и университетите

fb
3E news
fb
10-07-2014 01:08:00
fb

 

Квалификацията и качеството на обучение на специалистите по заваряване, които да гарантират конкурентно участие на компаниите в национални и международни проекти.Това е най-важната задача, по която работи Българският съюз по заваряване(БСЗ), съобщи председателят на Управителният му съвет инж.Теодор Осиковски.

В съюза членуват повече от 10 компании, свързани със заваръчните дейности, продажбата на консумативи и оборудване за тях. Организацията съвместно с Националната агенция за професионално образование и обучение(НАПОО) ще проверява центрове за квалификация в заваряването и ще предложи промени в нормативната база, свързани с повишаване на качеството на обучение.

По данни на НАПОО центровете, които подготвят заварчици в страната са 228. За последните 4 години сертифицираните евроинженери, които могат да работят по международни проекти са 102, а 28 души са получили международен лиценз за заварчици. До момента обаче няма официални проучвания колко специалисти ще са нужни през следващите години, ако започне реализацията на големи енергийни проекти в България.

Според експертите на Министерство на науката и образованието в бъдеще ще се появи недостиг от специалисти по заваряване.

„Българските заварчици доказаха, че са сред най-добрите в света - на международното състезание по заваряване в Китай преди година се класираха четвърти в света и затова трябва да държим на високите професионални изисквания и прилагането на европейските стандарти. За обмяната на опит и технологии ни помага членството ни в Международния институт по заваряване /IIW/ и в Европейската федерация по заваряване /EWF/”“, смята инж. Осиковски. Той допълни, че от няколко години БСЗ работи за засилване на връзките с училищата и университетите,които подготвят кадри.

През миналата година с участието на БСЗ, Техническият университет, Института по заваряване, Института по металознание, съоръжения и технологии, „Енергоремонт холдинг“АД, „КЗУ Груп Инженеринг“ООД,“Струна“АД и други бе създаден клъстър“Заваряване и заваръчни технологии“, които спечели гранд от ОП”Конкурентноспобност” за обучения на кадри, конференции и семинари. С финансовата помощ на клъстъра и съюза ще бъде създадена библиотека със специализирана литература.

заварчици
обучение на заварчици
безплатно обучение на фермери
клъстър“Заваряване и заваръчни технологии“
„Енергоремонт холдинг“
„КЗУ Груп Инженеринг“
Института по заваряване
Института по металознание
съоръжения и технологии
Техническият университет
По статията работи:

Галина Александрова