Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов допусна намаление на цената на природния газ от 1 април

„Ако се запазят нивата на алтернативните нива на горивата (мазут и газьол) напълно е възможно „Булгаргаз“ да поиска намаляване на цената на природния газ от 1 април. Вероятността е голяма“. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов след заседанието на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) в рамките на което бе разгледано предложението на обществения доставчик за увеличение на цената на синьото гориво с 3,5 % за първото тримесечие на 2019 г., спрямо последното на настоящата 2018 г.

Той обаче не се ангажира с процент, тъй като по думите му „е твърде рано“. Условието е цената на мазута и газьола да се запазят на сегашните нива. Само за месец, посочи той, цената на петрола спадна от над 70 долара за барел под 60 долара за барел, което е добре за всички нас. Клиентите, с които „Булгаргаз“ има договор със сигурност ще закупуват газа на по-ниска цена, каза той.


Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ уточни също така, че официалното съобщение на ЕК за санкцията от 77 млн. евро вече е пристигнала в дружеството. „Предстои обсъждане и съответно обжалването й. В срок до три месеца трябва да бъде заплатена глобата, или гарантирана с банкова гаранция или с друг вид гаранция, а в срок от 2 месеца и 10 дни от получаване на решението имаме възможност да обжалваме“, обясни Николай Павлов.
Той отказа да коментира каква ще е точната сума, която дружеството ще заплати. В отговор на въпрос, че в случай че се реши да бъде поделена глобата „Булгаргаз“ трябва да плати към 50 млн. лв. и дали това ще затрудни  плащането на дружеството към руските доставчици Николай Павлов каза, че  не може да коментира този въпрос сега. „Когато разговаряме с другите колеги ще бъде решено как да бъде осъществено плащането“, заяви той.


В същото време Павлов бе категоричен, дружеството няма проблеми с финансиране на покупката на природен газ за следващия период. „През последните четири години „Булгаргаз“ осигурява природния газ със собствени средства, включително и есенно-зимните сезони, говоря за нагнетяване, така че няма основание за притеснения специално към настоящия момент. Искам да подчертая – ние си плащаме и доставките за газ и задълженията към НАП, Митници и всички останали доставчици“, каза Николай Павлов.


Според официалните данни, разходите за закупуване  на природен газ по договора за внос за вътрешния пазар с включени транзитни такси през територията на Република Румъния и за запаси природен газ в ПГХ „Чирен“ възлизат на над 506 млн. лв.
В същото време задълженията на топлофикационните дружества са от порядъка на над 115 млн. лв.

„Има клиенти, които изпитват затруднение, първо, защото не могат да си съберат вземанията. Ако визирате топлофикационните дружества, на които наложихме обезпечителни мерки, със сигурност имахме среща първоначална и като начало започват да плащат просрочените. До утре очакваме 12 млн. лева от (Топлофикациите) Бургас, Враца и Плевен, като се надявам до средата на януари месец да подготвим и подпишем споразумение, с което ще се гарантират паричните потоци оттук нататък срещу предоставяне на съответното финансово обезпечение“, каза изпълнителният директор на обществения газов доставчик. Той уточни, че това все още не означава вдигането на запор на сметките им.
„Към момента запорите на сметките остават. В момента, в който подпишем това споразумение и се гарантира финансовото обезпечение, запорите върху сметките на топлофикационните дружества ще бъдат вдигнати“, ангажира се той.

„Общо за годината нивото на събираемост на „Булгаргаз“ е над 100 % Тоест имам предвид, че си събираме текущите плюс част от просрочените вземания. Въпросът е в зимните месеци, когато топлофикация София и другите топлофикационни дружества имат забавяне от около месец - месец и половина в плащанията към „Булгаргаз“, обясни Павлов в отговор на въпрос за нивото на събираемост.  В допълнение уточни, че внимателно се следят както плащанията, така и потреблението от страна на топлофикация София. По думите му,  „този месец се очакват 33 млн. лв. и за първото тримесечие ще заплащат по 60 млн. на месец. , като всички задължения ще бъдат погасени до 1 юли. Това е по техният график, който изплатиха към „Булгаргаз“ официално“, обясни изпълнителният директор на обществения газов доставчик, като изрази очакване, че оттук нататък графикът ще бъде спазван и изрази надежда, че оттук нататък БЕХ няма да се налага да обявява поредна цесия.

Консумацията на природен газ по данни на „Булгаргаз“ се е увеличила за последната година с около 100 млн. куб м, като трябва да се има предвид, че най-големите потребители в лицето на торовите заводи са били за дълъг период от време в авария.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари