НАЧАЛО » интервюта

Иван Хиновски: Прогнозите са за 5 - 8% среден ръст на природния газ на година до 2030 г.

fb
3E news
fb
28-08-2018 09:33:00
fb

Автор: Йоланда Пелова,  focus-news.net

Очаква се ново поскъпване на природния газ в началото на новия отоплителен сезон. Оттам ще се повишат и цените на парното, и топлата вода. През последната година това ще бъде четвъртото поскъпване - цената на газа се вдигна с 2.82% през януари, с 2.60% през април, с 10.81% през юли. А сега се задава и четвъртото, за което имаше информация, че от Булгаргаз искат 15 на сто увеличение. Какво да очакваме? Темата коментира в еефира на Радио „Фокус“ Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум /БЕМФ/.

Г-н Хиновски, доколко процента увеличение да очакваме в цените на парното и топлата вода?

- Според експертни оценки, в случай, че се регулира поскъпването на газта с около 10% и отчитайки, че горивната компонента на топлофикациите, тоест, 70% от това поскъпване на горивото трябва да се отрази в крайната продукция на топлофикациите, очакваме и би трябвало да се постулира, че със 7% трябва да бъдат повишени приходите на топлофикациите, което всъщност е пряко свързано с техните приходи при продажба на енергия. Със 7% би трябвало да бъде повишаването на цената на енергията от топлофикациите. Това обаче не значи 7% топлинна енергия, тъй като те произвеждат високоефективно паралелно производство на топлина и електроенергия, това може да бъде 3.5 за топлинна енергия и 3.5 за електроенергия. Но може да бъде 7% само за единия продукт.

А какво увеличение да очакваме на цените на крайните продукти?

- Това е именно, това е цената за бита, това е цената на продуктите на топлофикационните дружества. Това трябва да бъде цената ръстът на цените както за индустрията, така и за бита – между 5 и 7. Аз лично смятам, че КЕВР ще направи всичко възможно да потисне този, според нас, немалък ръст от 7%, и ще определи една пределна цена с 5% по-висока.

До каква степен КЕВР може да въздейства върху въпросното увеличение на цената?

- Може абсолютно – той е инстанцията, която определя пределните енергийни цени на производствата и услугите в енергетиката. Но той не може да въздейства върху цената на природния газ, тъй като тя е базирана на международни цени, и това са процеси и фактори, които се развиват в международен план – цената на петрола, цената на долара влияят на цената на природния газ.

Повишават се цените на международните пазари. Можем ли да направим обаче нещо в дългосрочен план, за да не бъдем толкова уязвими в подобни ситуации?

- Българското общество трябва да знае, че ръстът на цените на природния газ в международен план ще бъде възходящ. Прогнозите на международни финансови институции и организации показват, че средният ръст на природния газ на година ще бъде между 5 и 8% до 2030 година, в такъв период от време.

А обратната ситуация дали е валидна – когато се намаляват цените на газта на международните пазари, реципрочно ли те се намаляват и в България?

- Да. Ние вече имахме един такъв прецедент 2016 година, когато се случи един такъв спад на цените на природния газ. И не знам дали си спомняте – свалиха цената на централното отопление. Всички топлофикации направиха корекции в обратна посока.

И всъщност, сега наистина ще очакваме реално четвърто поскъпване на природния газ за тази година. Как ще обобщите ситуацията за финал на нашия разговор?

- Очаквани процеси, които са свързани с международни цени. Този ръст ще продължи неизбежно – това показват прогнозите въз основна на засиленото търсене на този междинен енергиен агент – природният газ, който постепенно трябва да замести изгарянето на въглища в световен аспект, преди идването на новата енергийна революция – възобновяемите енергийни източници например – това смятам, че в бъдеще, и водородната енергетика. В този преходен период от време ще бъде период на повишено търсене на природен газ поради неговата нарастваща роля в енергийните баланси.

пазар на газ
природен газ
цени на газа
отоплителен сезон
БЕМФ
По статията работи:

Галина Александрова