Иван Иванов: КЕВР няма пряко отношение към функционирането на БНЕБ

Цената на регулирания пазар се определя с годишно ценово решение. Влиянието на цената на свободния пазар върху регулирания ще се изясни през юни след анализ на регулатора, който ще вземе предвид не само високите, но и ниските цени на борсата

Източник: БТА

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на която цените се определят в резултат на търсенето и предлагането, а колкото до цената на регулирания пазар, то тя се определя с годишно ценово отношение. Влиянието на цената на свободния пазар върху цената на регулирания ще бъде проследена внимателно и ще бъде направена оценка в доклада на КЕВР, който се изготвя през месец юни. Това коментира пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. Той припомни, че освен периоди на много високи цени има такива и на много ниски.

„КЕВР няма пряко отношение към функционирането на БНЕБ. Нормално на борсата цените се определят от търсенето и предлагането, принцип, който е общовалиден за една енергийна борса в Европа и света. Отговорностите на КЕВР са свързани с това да проучва дали няма обосновано предположение за нарушение при функционирането на борсата и злоупотреби“, каза председателят на регулаторната комисия. В този смисъл той припомни, че вече има образувана работна група по повод по-рано сигнализиране за високи цени на енергийната борса.
„По този повод още преди около два месеца в комисията беше създадена работна група, която извършва предварително проучване, така, както е предвидено в Закона за енергетиката. Срокът е 20 декември, но искам да отбележа, че продължава кореспонденцията между комисията и ръководството на борсата и ние изискваме допълнителни сведения, информация, която трябва да даде пълната картина на борсата, функционирането в дните в които има резки изменения, голяма волативност в цените на електрическата енергия. След това, с решение комисията, след като се запознае с изготвения анализ и доклад ще приеме решение дали да продължи с разследване, или да преустанови процедурата“, каза Иван Иванов.
 
Резултатите от проверката според председателя на КЕВР ще станат ясни през януари.

В отговор на въпрос, че комисията има всекидневен достъп до цените, председателят на КЕВР каза, че няма да коментира работата на работната група, която има много по-широка информация от тази, която е публично достъпна.

Иван Иванов припомни също така и как се определя и цената на електроенергията на регулирания пазар.

„Регулираната цена на електрическата енергия е стабилна цена, която ние определяме с годишно ценово решение. То е валидно от 1 юли на текущата година до 30 юни на следващата година. Анализ върху цената на свободния пазар и евентуално отношение към цената на регулирания пазар ще бъде направено през месец юни следващата година. Но нека не забравяме, че това е анализ не само в периодите, когато има сериозно повишение на цената, но и в периодите, когато цената е значително по-ниска от цената на регулирания пазар. Искам по този повод да отбележа, че най-същественото, което дава гаранция за потребителите на регулиран пазар, а преди всичко това са битовите потребители е факта, че те могат да разчитат на стабилна цена. Преди две години в един не малък период от време цените на свободния пазар бяха значително по-ниски от цените на регулирания пазар. Въпреки това ние не променихме цената на регулирания пазар. Сега, в този период, когато цените на свободния пазар са по-високи (специално в последните две седмици) от цените на регулирания пазар по същия начин комисията запазва стабилността на цените за битовите потребители на регулиран пазар, каза Иван Иванов в коментар на твърдението на работодателите, че цените на свободния пазар ще се прехвърлят върху цените за бита.  В този смисъл той отказа и по-нататъшен коментар на това твърдение. В допълнение обясни, че
трябва да се  види каква е цената не досега, а и от сега до месец юни. „Нека не забравяме, че традиционно през месеците март, април, май и юни включително цената на свободния пазар е значително по-ниска. Ние ще се съобразим и ще направим оценка на движението на цените в рамките на целия годишен период“, каза Иван Иванов.


В отговор на констатация, че в понеделник цената на борсата е била наистина с 350 % по-висока и дали са нормални такива „пикове“, председателя на регулаторната комисия отново обясни, че „анализът ще покаже кои са причините“. „Но иначе искам да ви кажа, че и на други борси има значителни изменения и причините са съвсем различни,  различни за различните национални борси, а понякога има и влияние от борсата в една държава-членка на ЕС върху борсата в друга държава-членка на ЕС“, каза още той, наблягайки на свързаността между пазарите, както и за това, че „търговците купуват от една борса и продават на друга борса“.

По отношение на значението на референтната цена, която се определя от регулатора и на която се базират и работодателите по отношение на увеличението, Иванов отново обясни, че тази референтна цена касае регулирания пазар.  „Ние изготвяме доклад, който се приема в края на месец юни, в който отчитаме всички ценообразуващи фактори и тяхното влияние, включително и инвестиции, но и не само тяхното влияние. Така че, когато сме определили референтната цена тя отново повтарям е цена за регулирания пазар, но ние не може по никакъв начин да влияем върху борсовата цена“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари