НАЧАЛО » интервюта

Евгений Пакерманов, президент на „Росатом Оверсис“ : Още не е ясна формата на участие на „Росатом“ в проекта за АЕЦ „Белене“

fb
3E news
fb
05-06-2019 10:26:00
fb

 Какви са проблемите, които виждате при инвестиционното структуриране и какви са притесненията?

Да започнем позитивно. Вие сте абсолютно права, както заявихме днес при презентацията на „Росатом“ ние виждаме проблем при реализацията на проекта не от техническа гледна точка, не от гледна точка на спазване на съвременните изисквания за безопасност, тъй като това е блок, който отговаря на всички изисквания и отговаря на всички технически изисквания на проекта така че той да може да се изгради при посочените срокове и гарантиране.

Как би участвал „Росатом“ ? Какъв е модела ?

Във всеки случай сме готови да оказваме техническа подкрепа по отношение на технологията и като строител на АЕЦ „Белене“. Колкото до участие като стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“, това е по-сложен въпрос. Към днешна дата анализираме от всички страни този проект и перспективите за нашето участие като инвеститор в този проект.

Ще подадете ли заявление за участие като стратегически инвеститор ?

Ние все още разполагаме с достатъчно време, за да вземем такова решение. Ние много искаме да подкрепим осъществяването на проекта.

Вие имахте време за подготовка на вариант за решение ?

Искрено ви казвам, че в компанията работи голям екип върху всички аспекти на проекта  и много внимателно и сериозно се отнасяме към нашето участие.

Днес участниците в дискусията неведнъж се връщаха към въпроса по отношение на условията за участие в този конкурс. Действително в света няма такъв прецедент – осъществяване на проект от такъв тип,   за строителство на атомна електроцентрала  без каквото и да е участие на държавата.

Проектът за АЕЦ „Ханхикиви“ във Финландия ?

Проектът за „Ханхикиви“ във Финландия се осъществява при съвсем различен енергиен пазар. „Росатом“ действително участва в проекта за АЕЦ „Ханхикиви“ като инвеститор, но като миноритарен инвеститор.

Проявявате ли интерес към процедурата и то като инвеститор ?

Ясно ви казвам, че ние все още нямаме окончателно решение по отношение на формата и възможността за участие като инвеститор. Не мога да ви дам еднозначен отговор. Ние сме в процес на реализиране на всички аспекти на проекта.

Но не го изключвате?

Да, разбира се, не го изключваме.

Вариант ли е за вас участие с друга компания ?

Да, безусловно ние смятаме, че такива проекти трябва да се осъществяват и се осъществяват по-успешно във формат при международен консорциум. Ще ви дам пример, ние току-що разговаряхме с френската компания „Фраматом“, която в случай на реализация на проекта потвърждава своята заинтересованост и е готова в това число да участва и в организацията по финансирането на проекта. Това означава, че във всеки случай ще е необходимо привличане на дългосрочно финансиране, проектно финансиране и „Фраматом“ е готов да участва в подкрепата на такова финансиране. Ние не сме взели още окончателно решение за участието си в проекта. Обмисляме варианти и когато сме готови ще ги съобщим.

Тоест, вие сте притеснен от липсата на държавна гаранция за проекта ?

Именно подкрепата е притеснението, не е задължително да бъде гаранция, тъй като подкрепата може да бъде най-различна, но всеки инвеститор трябва да има гаранция за възвръщаемост на направените  инвестициите. От това идва усложнението.

Разговаряте ли с „Дженерал електрик“ за сътрудничество ?

Те по-точно са готови да вземат участие в техническата част , но по отношение на другото не бих могъл да кажа.

Какви са вариантите за участие на „Росатом“ ?

Огромни. Като възможности са огромни, маса от възможности.

 

Използвани са въпроси и на други медии

По статията работи:

Маринела Арабаджиева