НАЧАЛО » интервюта

Гръцки експерт: Гърция ще загуби над 2 млрд. евро в случай че "Турски поток" не мине през страната

fb
3E news
fb
04-05-2019 08:25:00
fb

Иоаннис Михалетос, eurasia.expert

Миналата година Газпром приключи строителството на морския участък на Турски поток, в резултат последвано от въпроса за бъдещия маршрут на газопровода. Неотдавна между Гърция и България се разви конкуренция, върху чиято територия да премине участъкът. Иоанис Михалетос, гръцки политически анализатор и научен сътрудник в Средиземноморския център за стратегически анализи и информация, смята, че въпреки ползите за Атина, шансовете Турски поток да премине през Гърция са малко. Пред специализираната медия Eurasia.Expert той обясни защо българският маршрут на газопровода ще бъде по-печеливш, какви са перспективите за американския LNG в Европа и какви фактори трябва да се вземат предвид, когато се говори за отношенията между Русия и Гърция.

 

Г-н Михалетос, какво мислите, че ще изгуби Атина, ако европейската част от газопровода Турски поток минава през територията на България, заобикаляйки Гърция?

Първо, можем да говорим за потенциални финансови и инвестиционни загуби. Това са загуби от транзита - няколкостотин милиона евро годишно. Това са загуби на инвестиции в строителството - най-малко 2 млрд. Евро, а освен това може да имаме и други ползи, като по-ниски цени на газа или изграждане на ново газово хранилище. Следователно, като цяло, загубата би била в размер на няколко милиарда евро.

 

Трябва да се отбележи, че европейската част от газопровода Турски поток минава през Гърция, в бъдеще може да има клонове към Северна Македония и Сърбия и/ или да изпомпва газ за износ чрез терминали за втечнен природен газ, например чрез проектирания терминал. "Кавала". Това ще помогне да се привлекат нови дългосрочни инвестиции.

 

Доколко Гърция е заинтересована този газопровод да минава през страната?

 

Гръцкото правителство има нееднозначно отношение. От една страна, Атина иска инвестицията, за която споменах по-горе. От друга страна, правителството смята, че Третият енергиен пакет на ЕС и съответните закони ще наложат забрана на строителството, или ще намалят рентабилността на проекта.

 

Освен това на дневен ред се появи и въпросът за нов проект на морския газопровод East Med. А приоритет е завършването на изграждането на Транс-Адриатическия газопровод и пускането му в експлоатация през 2020 година.

 

Вероятно гърците разбират, че американският натиск може да създаде определени проблеми по време на изграждането на Турски поток през територията на страната. Какво мислите, какво искат САЩ да постигнат?

 

Американците определено искат газа от Русия до Европа да продължи да тече през Украйна. Следователно всеки байпас на тази страна се вижда в негативна светлина.

САЩ искат да увеличат снабдяването със своя LNG към Европа в ущърб на руския газ. С това се свързва негативното им отношение към Турски поток. Всички публични изявления и проучвания, проведени от европейски институции, потвърждават това.

Лично аз мисля, че Турски поток има малко шансове да мине през Гърция. Ако бъде построен, ще бъде много по-логично да се прокара през България до Австрия. Това е по-евтино, защото по време на строителството през Гърция е необходимо да се изгради морски участък през Адриатическо море, а след това друг участък да минава през Апенинския полуостров и да отива в Австрия.

 

А Италия вече участва в проекта за Транс-Анатолийски газопровод, така че не се нуждае от газ от Турски поток.

 

В края на 2018 г. в Гърция бяха доставени първите обеми на втечнен природен газ от САЩ. Какви са перспективите за разширяване на доставките на американски въглеводороди за Югоизточна Европа?

 

В Югоизточна Европа, досега, само Гърция и Турция разполагат с LNG терминали. Доставянето на американския LNG в тези страни не може да нарасне значително, тъй като техният пазар е малък и вече наситен. Египет, Кипър и Израел също биха искали да увеличат износа на газ под формата на ВПГ, въпреки че идеята за газопровод също се обсъжда.

В Европа търсенето на газ нараства, тъй като въглищата и атомните електроцентрали се затварят, а газовите запаси в Северно море и Холандия се изчерпват. Следователно, както Съединените щати, така и други страни, които развиват тази област, могат да увеличат доставките на LNG за Европа.

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

природен газ
Турски поток
Газпром
Южен газов коридор
американски газ
LNG
По статията работи:

Маринела Арабаджиева