НАЧАЛО » интервюта

Гинка Върбакова, "Инерком": Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя качеството и цената за услугата за крайния потребител

Ако сделката бъде възпрепятствана, това е нарушаване на инвестиционен интерес, отбеляза собственикът на „Инерком България“, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

fb
3E news
fb
26-02-2018 11:24:00
fb

Водещ: В „Здравей, България“ сега ще ви срещнем с една жена, която никога през живота си до вчера не беше давала телевизионно интервю. Но в последните 4 дни името й предизвика истинско медийно и политическо цунами в страната. Коя е собственичката на „Инерком България“, компанията която купува активите на ЧЕЗ в България? Какъв е произходът на парите по тази сделка? Защо й ги отпускат именно на нея? Защо това доведе до оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, приятелки ли са, близки ли са? Има ли опасност за сигурността на енергийната система, има ли капацитет и опит новият купувач да ни обезпечи с електричество? И най-вече стои ли друг краен практически собственик, друг човек, фирма или хора зад Гинка Върбакова? Всички тези въпроси имахме възможност да й зададем вчера, малко след като Гинка Върбакова и нейният екип се върнаха от Прага. Дори разбрахме, че са успели да изпуснат и полета си и са хващали друг, за да се върнат в София. Изгубили са и част от багажа си, но не и онзи куфар от ръчния багаж, 15 кг, колкото всъщност тежи договорът за продажбата на ЧЕЗ.

Въпросът, който всички задават – коя е Гинка от Пазарджик?

Гинка Върбакова: Казвам се Гинка Върбакова. От 20 г. живея в София. Иначе съм от Пазарджик и не виждам нищо срамно в това. То беше изкарано по този начин, беше неглижирано, беше страшно обидно говоренето на малко име за мен. От 20 г. съм в бизнеса, от 10 г. се занимавам с енергетика и то много сериозно. Занимаваме се с производство на ел.енергия от ВЕИ. Занимаваме се с изграждане на енергийна инфраструктура.

Водещ: Това са перки или фотоволтаични панели?

Гинка Върбакова: Това са фотоволтаични, соларни централи. Ние се занимаваме с производството на ел.енергия от фотоволтаични централи. Също така изграждаме енергийна и линейна инфраструктура, занимаваме се и със строителство.

Водещ: Не сте току-що нови и посадени отнякъде?

Гинка Върбакова: Не.

Водещ: Някой друг възможно ли е да е собственик, а вие да сте само фасадата – беше въпрос, който очаква също своя отговор? Кой е крайният собственик?

Гинка Върбакова: Аз съм крайният собственик на компаниите, които стоят зад мен. Искам да подчертая нещо, защото беше обяснено в общественото пространство, че компанията, която участва в процедурата, е на една година. Да, това е компания, зад която стоят моите компании. Прието е да се регистрира нова компания при този вид финансиране - защото покупката на активите на ЧЕЗ-България ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която за съжаление към момента не мога да разкрия, но тя ще бъде ясна.

Водещ: Ще стане дума и затова. Но фирмата, която е създадена, е нарочно създадена за сделката ли?

Гинка Върбакова: Точно така. Фирмата е създадена специално за сделката. Това се нарича SPV или специално създадена фирма за сделката, но зад нея стоят моите компании. Затова тя няма опит, затова тя е с капитал от 50 хиляди лева и искам да кажа, че по българското законодателство тази фирма можеше да бъде и с 2 лв. капитал.

Водещ: Възможно ли е офшорна компания да стои пък зад тези ваши фирми, които стоят зад фирмата купувач?

Гинка Върбакова: Не. Това се вижда от Търговския регистър. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз. Аз съм едноличен собственик в компаниите.

Водещ:  А това, което излезе вчера…

Гинка Върбакова:  Чрез наше акционерно дружество, нали, такава е структурата. Но крайният собственик в тези централи съм аз.

Водещ:  Хората нямат възможност да разгледат офиса ви. Това не е някакъв апартамент или общежитие.

Гинка Върбакова: Не съм Гинка от Требич.

Водещ: Да, имаше такива колажи. Вие сте милионери?

Гинка Върбакова: Да.

Водещ: И нямате проблем това да го кажете?

Гинка Върбакова:  Да, нямам проблем.

Водещ: Защото по-големият проблем беше, ако не сте, защо точно вие получавате такова голямо финансиране? Колко е голямо всъщност финансирането?

Гинка Върбакова: Активите на нашите компании се оценяват на около 100 милиона лева. Относно това колко е голямо финансирането, няма как да го коментираме в момента, защото имаме подписани договори за конфиденциалност, които са с много строги клаузи и неустойки относно самото финансиране и относно самата сделка както с банката, така и с продавача. Така или иначе покупката на активите на ЧЕЗ-България ще станат с кредит от международна банкова институция. Искам да подчертая, че процесът по придобиване на активите все още не е завършен. На нас ни предстои една процедура по одобрение от комисиите в държавата – от КЕВР и от КЗК, след което ние ще можем да завършим този процес по придобиване, да платим цената и да станем собственици. В този момент ще бъде много ясно откъде е станало финансирането, какво е било финансирането и как е завършило то. Всеки можеше да участва в тази процедура.

Водещ:  И държавата?

Гинка Върбакова: И държавата. Ако искаше, държавата можеше да участва в тази процедура. Но искам тук да кажа нещо, за да успокоя потребителите на компанията - при тази сделка се сменя собствеността в компанията, не се сменя нейното управление. Да, може да има някакви смени във висшия мениджмънт, но като цяло ще разчитаме на целия екип. Ние купуваме една готова компания с целия неин екип. Т.е. ще разчитаме на всичките тези 3600 служителя, които са страхотни експерти, да продължат да си вършат работата. Ние ще задаваме само рамката, стратегията, ще следим за сигурността и ефективността на компанията.

Водещ: Въпросът беше и го чух изговорен по различен начин, не само при Делян Добрев сутринта в петък в нашето студио, не само от Корнелия Нинова и депутати от опозицията, не само от навлязлата дясна опозиция, невлязла в парламента опозиция, която пита „Кой?“ и в този случай пита „Кой?“, общият въпрос беше как може нещо толкова малко да се справи, има ли опит да управлява нещо много голямо? Дори чух реплика как и всичко да се окаже наред след поредицата проверки, разпоредени от премиера на всички нива, дори и всичко да е наред, пак стои въпросът „Имате ли достатъчен опит и капацитет да гарантирате стратегическото значение на функциониране на ЕРП-то?“

Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на „Интерком България“: Имаме самочувствието, че имаме достатъчно опит зад гърба си. Имаме повече от 10 г. опит в областта на енергетиката. Както госпожа Върбакова каза, ние купуваме една много добре развита и работеща компания, в която има добър екип от специалисти, професионалисти, които се грижат за сигурността на доставките.

Водещ: За хората всичко си остава така, както е било?

Гинка Върбакова: Да, точно така.

Водещ: Трансформаторът си е там, кабелът си е там?

Гинка Върбакова: Смяната на собствеността не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито пък цената, която ще заплаща.

Водещ: Рано ли е да ви питам за цена на тока - дали ще искате от КЕВР да се увеличава?

Гинка Върбакова: Рано е, тъй като ние не сме собственици на компанията към момента. Имайте предвид, ние не сме собственици в компанията в момента. Ние сме подписали един договор за покупко-продажба.

Водещ: Казахте, че той е доста тежък и дори, че сте си забравили личния багажа, изпускайки полета от Прага, но ми казахте, че това което не сте забравили е един много тежък куфар, ръчен багаж?

Гинка Върбакова: Всъщност, изпускайки полета от Прага, багажът ни замина в самолета, но с нас беше ръчният ни багаж.

Водещ: И вътре какво има в този куфар?

Гинка Върбакова: Подписаният договор, който тежеше 15 кг.

Водещ: Кой държеше куфарчето? Аз съм още на тема летище. Вие ли си го носихте?

Милена Стоева: Сменяхме се, да. Това беше най-ценният товар.

Водещ: Опасявате ли се, че тази истерия, която се създаде и на политическо ниво, стигна се до оставка на министър, премиерът разпореди проверки на всички възможни служби, опасявате ли се, че това може да препятства финализирането на сделката и вие да се окажете в ситуация, в която да не ви бъде позволено да придобиете ЧЕЗ?

Гинка Върбакова: Ако това се случи, това е нарушаване на инвестиционен интерес.

Водещ: Политическият отзвук е огромен. Министърът на енергетиката подаде оставка. Премиерът я прие. Приятелки ли сте с Теменужка Петкова, откога се познавате?

Гинка Върбакова: Познавам Теменужка Петкова от 20 г.

Водещ:  Откъде се познавате?

Гинка Върбакова: Съвсем случайна среща, съвсем случайно запознанство и приятелство. Тя е страхотен човек, искам да кажа, че е страхотен експерт в нейната област и благодарение на нея в последните години енергетиката беше заздравена, беше оздравена и тези критични моменти, които имаше преди това с този сектор, са вече минало.

Водещ: По работа търсили ли сте се взаимно и тя помогнала ли е в тази сделка по някакъв начин, насочваше ли ви по пътя за сключване на сделката?

Гинка Върбакова: Вижте, тук става дума за една чешка компания. Аз казах, цялата сделка се проведе по чешкото законодателство, цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка между две компании.

Водещ: Чухте ли се с нея? Тя тогава защо подаде оставка в крайна сметка?

Гинка Върбакова: Нямам и не мога да вляза в тази тема и да обясня защо подаде оставка. За мен няма конфликт на интереси. Познанството ми с един политик, но аз нея не мога да я нарека политик, а експерт, не виждам с какво може да допринесе за тази сделка.

Водещ: Други политици познавате ли? И ако вие не сте ги търсили за помощ, те дали са ви предлагали услуга, подкрепа в някои от стъпките на вашия бизнес?

Гинка Върбакова: Мисля че стана ясно, че не познавам други политици, защото не бях известна в политическите среди. Не са ме търсили, аз не съм ги търсила. Аз работя в сферата на бизнеса и така смятам да остана. Аз не искам да ставам публична личност, не искам да бъда използвана за политически цели.

Водещ: Защо избраха вас? Това ще е въпросът на много наши зрители защо избраха точно тях? Основният ви конкурент в цялото това наддаване „Енерго-Про“ атакува прозрачността и въобще процедурата по сделката? Защо избраха вас чешката държава?

Гинка Върбакова: Аз не мога да кажа защо са избрали нас. Мога да кажа, че това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови, юридически документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. Предполагам, знаете, че става дума за една процедура, която е извършена по чешкото право, в чешката държава, всички преговори, всички разговори са се водили в Прага, не тук в България. И аз не мога да кажа защо са избрали. Явно са повярвали в нас и в това, което сме им представили.

Водещ: Тук се поставиха въпросите, те са повече политически, разбира се, особено от БСП, защо пък държавата да не бъде собственик на такова стратегическо дружество, има толкова много абонати – 2 милиона и 900 хиляди. Други припомниха и казаха – то, едни сметки обединиха за два месеца, падна цяло правителство. Чух и коментари – три дни ще спрат тока и после край, какво правим с държавата. Тези неща са достигнали до вас. Как ги приемате и как ги коментирате?

Гинка Върбакова: Първо, искам да кажа, че процедурата беше открита. Тя беше повече от 1 година и в публичното пространство излизаше непрекъснато информация затова кои са кандидатите за покупката на активите на ЧЕЗ. Така че това не е информация, която е ново. И аз се учудвам защо е този интерес, защо е тази медийна истерия и публична, при положение че от 1 г. има публични изяви и статии в медиите, в които се обясняват кои са участниците в тази процедура.

Водещ: Защото хората са свикнали да има винаги нещо гнило. Обяснете ми така, че да разбера, как така банката, чието име не може да споменете, голяма, международна, с добър кредитен рейтинг казвате, тя има ли клонове у нас?

Милена Стоева: Не може да коментираме за съжаление нищо по отношение нито на име, нито условия за финансиране.

Водещ: Защо? Какво ще стане, ако издадете?

Милена Стоева: Имаме много сериозни рестрикции по отношение на публичното говорене, както по отношение на самата процедура, клаузите на договора за продажба, който сключихме в петък, така и по отношение на финансирането. Там пък по отношение на преговорите ни с банката, всяко разкриване на информация…

Водещ: И това е тайна, цената даже дали е 320, това официално не го казвате.

Милена Стоева: Да, не можем да коментираме, тъй като продавачът също не го е коментирал. Не можем да коментираме нищо по отношение на цената.

Водещ: Появи се информация, според която не сте изрядни към НАП и е имало случаи на продажба от частен съдия изпълнител на ваше имущество, което не е обслужвало кредит.

Гинка Върбакова: Казах, че ние сме повече от 20 г. в бизнеса, в частния бизнес такива неща се случват. Към момента моите компании са много стабилни. Моите данъци и като физическо лице, и като компания са платени, нямам никакви задължения към НАП.

Водещ: Никакви към момента?

Гинка Върбакова: Да. И нали си представяте, че няма банка, която да финансира такава сделка, при положение че собственикът или компаниите, които стоят мен, имат задължения. Това е едно от първите изисквания, които банките изискват от кредитополучателите си.

Водещ: Възможно ли е да препродадете на трето лице? Това пак е от онези съмнения, където вие сте някакъв буфер, някаква трансмисия към нечист интерес, който иска да узурпира един апетитен работещ актив?

Милена Стоева: Категорично не. Цялата процедура много стриктно се следеше през цялото време, собствеността на дружеството купувач и ние сме предоставили на различно ниво няколко вида гаранции кой е крайният собственик. Това е много важно, разберете, зад дружеството продавач стои чешката държава. 70% от акциите на ЧЕЗ АЕС дружеството продавач са собственост на чешката държава. Тя е публична компания дружеството продавач и за тях е много голям репутационен риск, ако направят сделка с лице, зад което има неясна собственост.

Водещ: Защо, нали ще си вземат парите и приключват или?

Милена Стоева: Не. Това е голям репутационен риск за самата страна, за чешката държава е репутационен риск.

Водещ: Колко притежавате? От колко време? Четох, че чешки металургичен гигант, милионер, ви е помогнал Зденек Земек или бъркам името?

Гинка Върбакова: Точно така. Зденек Земек. Това се случи 2011-2012 г., когато изградихме по-голяма част от нашите фотоволтаични централи. Тогава ние много усилено търсихме из цяла Европа финансиране, не само в България. Тогава се запознахме с него. Той ни протегна ръка, повярва в нас, инвестира над 32 милиона евро в тези централи.

Водещ: Т.е. тогава сте започнали с негови пари основно?

Гинка Върбакова: Не с негови пари. Той даде гаранции за покриването на един инвестиционен кредит. Искам да кажа, че тогава тези компании отново бяха такива CPV компании, които нямаха никаква собственост и нямаха никакъв опит. Словашката банка, Пощова банка застана зад нас заедно с господин Земек. И така бяха реализирани централите. След което, след време ние изплатихме тези кредити и централите станаха изцяло наши.

Водещ: Ваши са. Защото четох, че към днешна дата имало дълъг съдебен процес спрямо негови синове, заради незаконно включване на неговите централи към…

Гинка Върбакова: Не мога да коментирам бизнеса на господин Зденек.

Водещ: Приключили сте?

Гинка Върбакова: Да. Приключили сме.

Водещ: Как така банката, давайки такава голяма сума, за да можете да закупите ЧЕЗ, гарантира и обезпечава парите? Вие казахте, че имате активи за 100 милиона, но те не покриват това, което ви дават?

Гинка Върбакова: Обичайна практика е при такъв вид инвестиционно финансиране да бъде използвано, да бъдат залагани акциите на дружеството, което ще придобие тези активи. Т.е. това е напълно позната във финансовите среди практика. И в повечето случаи такива инвестиционни сделки се случват точно по начин.

Водещ: Това е като да си заложа цялото имущество.

Гинка Върбакова: Точно така.

Водещ: И банката е спокойна?

Гинка Върбакова: Това е примерно, като когато с купувате апартамент, вие залагате това, което купувате.

Водещ: Цялата тази публичност, вие споменахте, че искате да излезете от нея, но се наложи рязко да влезете. Как ви се отрази?

Гинка Върбакова: Не много добре.

Водещ: Какво казват ваши приятели, близки? Потърсиха ли ви да кажат аз познавам въпросната жена?

Гинка Върбакова: Да, потърсиха ме. Ядосват се, сърдят се, как може да се говорят такива неща, как могат да излизат да се упражняват с името ми. Най-обидното в цялото говорене, беше говоренето на малко име. Ставането на името ми като нарицателно, без никой да пожелае да се запознаем, да разговаря с мен, да чуе моята гледна точка, да види компаниите ми и кой стои зад тази компания. Аз отново наблягам, че процедурата тече повече от година и нашето име беше в медиите от 1 г. Никой до този момент не ни потърси и не попита кои сме, какви сме, защо участваме. Ако държавата е имала някакви притеснения или някой е имал притеснения, можеше да дойде. И в крайна сметка ние се намираме в законова държава, в пазарна икономика, където не могат да бъдат ограничени по този начин правата на инвеститорите.

Водещ: Ако искат да ви одържавят?

Гинка Върбакова: Значи не живеем в законова държава и не живеем в пазарна икономика. Ако се връщаме към национализацията, това са едни доста далечни и тъмни времена за мен.

сделката за активите на ЧЕЗ в България
Гинка Върбакова
По статията работи:

Галина Александрова