НАЧАЛО » интервюта

Виктор Станчев, ЧЕЗ: Има кратки прекъсвания на тока заради реконструкция на подстанция „Фестивална“ в района на „Дружба“ и „Младост“ в София

Тази инвестиция е от 4,5 милиона лева и чрез нея ще подсигурим по-голям капацитет на подстанцията за захранване на бъдещи наши клиенти, обяснява главният оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България, в интервю за радио „Фокус

fb
3E news
fb
12-06-2019 10:40:00
fb

 

Водещ: ЧЕЗ Разпределение извършва значим и важен проект в София – реконструкция на подстанция „Фестивална“. Наш гост е главният оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев. Обяснете, какво се случва? За какво става въпрос?

Виктор Станчев: Първо искам да кажа, че подстанция „Фестивална“ е от изключително важно значение за захранването на кварталите „Дружба“ 1 и 2, района на Гара Искър, района на Полигона, немалка част от района на 7-ми километър и много малки части включително и от „Младост“ в съседство с „Цариградско шосе“ – тези част на „Младост“, които са в обсега. В какво се състои реконструкцията и защо е толкова важна подстанция „Фестивална“. Подстанция „Фестивална“ през последните години във връзка с повишаващото се застрояване и желание на граждани да бъдат захранени в района основно в квартал „Дружба“ предизвика в нас амбицията да стартираме процедура по реконструкцията на подстанцията. Реконструкцията се състои в това, че през последните 3 години ние извършихме, стартирахме подмяна на силовите трансформатори 110 киловолта. И през миналата година започна реконструкция на разпределителната уредба средно напрежение. Какво представлява това? Това представлява пълна подмяна на оборудването, като за целта се извършва прехвърляне на съответните изводни полета или кабелите, чрез които електрозахранваме трафопостовете и крайните точки до всеки потребител – те се подменят. Това значи, че при тези превключвания, които се правят, се получават временни смущения в електрозахранването. И на тази база съответно се получават, предполагам, неудобства в захранването на нашите клиенти.

Водещ: Г-н Станчев, така ли се отразява реконструкцията на потребителите?

Виктор Станчев: Пак ще повторя, има кратковременни прекъсвания на захранването, за да можем да обезопасим работата на нашите екипи и съответно да прехвърлим захранването от едната уредба в новата уредба, която се изгражда в самата подстанция. Именно на това се дължат смущенията в електрозахранването през последната седмица основно, тъй като в момента сме във фазата, в която без тези превключвания ние няма да можем да реализираме презахранването към новата уредба.

Водещ: Какви мерки сте предприели, какви мерки предприема ЧЕЗ за гарантиране на сигурността на услугата на гражданите?

Виктор Станчев: Тази инвестиция е от 4,5 милиона лева и чрез нея ще подсигурим по-голям капацитет на подстанцията за захранване на бъдещи наши клиенти, тя ще позволи да увеличим трансформаторната мощност и пак ще кажа – това е свързано с кратковременни прекъсвания на електрозахранването. И това се надяваме да приключи по нашия план-график в основната си част през този и следващия месец с тези превключвания, като гражданите предполагам, че забелязват, че през нощните часове правим кратковременни превключвания до 5 минути, с които се подготвя съответната кабелна линия да бъде прехвърлена от временната уредба в новата уредба, която е изградена в подстанцията.

Водещ: А могат ли да се минимизират смущенията в електрозахранването и как?

Виктор Станчев: Стремим се да ги минимизираме. Тук имайте предвид, че когато става подготовката един извод да бъде прехвърлен от временната уредба в постоянната уредба, която е с новото оборудване, ние презахранваме клиентите от единия извод на други извод. И на другия ден, когато вече е прехвърлена към новата уредба съответната кабелна линия, презахранваме клиентите вече по нормална схема – такава, каквато ще остане в бъдеще време.

Водещ: Имаше днес умишлен палеж на кабелна шахта на улица „Цветан Лазаров“ в квартал „Дружба“. Предизвика повреда на кабелната линия и остави без ток около 500 домакинства.

Виктор Станчев: За наше учудване днес в 07:20 часа сутринта се получи аварийно изключване на един от изводите от подстанцията. И при търсенето на причината за изключването се оказа, че умишлен палеж е предизвикал изключването. Говорим за умишлен палеж на кабелна шахта, в която по думите и това, което установиха от „Пожарна безопасност“, които бяха повикани, се оказа, че шахтата е заляна със запалителна течност и всъщност тя е предизвикала изключването. В момента нашите екипи довършват работата по възстановяване на нормалното състояние на кабелите, които са в тази кабелна шахта, за да можем да гарантираме стабилно електрозахранване на всички в този район.

Водещ: Кога ще приключи проектът по реконструкция на подстанция „Фестивална“?

Виктор Станчев: Проектът по план-график, финалното завършване на проекта трябва да завърши в края на ноември, но това, което е свързано със смущения в електрозахранването, пак ще повторя, по прехвърляне на кабелите от временната уредба, която е изградена, към постоянната уредба, новата уредба, би трябвало да приключи по нашите планове до края на месец юли. Но пак казвам – това е максимален срок, който сме си определили. Ще се стремим в по-кратък срок това нещо да бъде завършено. И вече довършителните работи, които са в самата подстанция, няма да окажат влияние върху електрозахранването на нашите клиенти в квартал „Дружба“.

Водещ: И да повторим още един път размера на инвестицията: проектът е на стойност 4,5 милиона лева?

Виктор Станчев: Точно така.

Водещ: И услугата ще се подобри качествено за над 40 000 потребители?

Виктор Станчев: Услугата ще бъде повишена като качество, тъй като ще гарантираме стабилно електрозахранване за следващите 15-20 години. Ще увеличи възможността да захранваме нови клиенти, а в района ние получаваме множество искания за присъединяване на нови потребители. И именно затова ЧЕЗ Разпределение стартира тази реконструкция, за да можем да повишим капацитета на самата подстанция. Смятам, че и това ще бъде оценено и от бъдещите инвеститори, които искат да се развиват в района на „Дружба“.

Водещ: Г-н Станчев, вие водите ли си статистика, това коя поред инвестиция ви е, коя поред реконструкция е извършвана от ЧЕЗ Разпределение?

Виктор Станчев: Малко ще ме затрудните със статистиката, но само ще кажа, че освен тази подстанция, която сме планирали да ремонтираме в рамките на тази година, има планирана и подмяна на два силови трансформатори в подстанция „Витоша“ на стойност 2,7 милиона лева. Планирана е подмяна на 110-киловолтов кабел от подстанция „Хаджи Димитър“ до подстанция „Подуяне“ на стойност около 3 милиона лева. Това са най-големите проекти, които сме планирали да направим в рамките на тази година, като за миналата година инвестициите бяха не по-малко: подмяна на силов кабел 110 киловолта, реновиране на две подстанции в рамките на София. Така че това са най-големите инвестиции, които в момента компанията реализира. Не на последно място готвим проект за дистанционни електромери с дистанционно обслужване, които също са много сериозна инвестиция в рамките не само на нашето дружество, а и в рамките на България, като това е бъдещето за развитието на българската енергетика.

 Автор: Цоня СЪБЧЕВА, Радио "Фокус"

По статията работи:

Галина Александрова