НАЧАЛО » интервюта

Вашингтон иска вдигане на корпоративния данък в САЩ и световен минимален данък

fb
3E news
fb
07-04-2021 10:09:51
fb
Източник: БНР

Американския президент Джо Байдън планира да повиши корпоративната данъчна ставка от 21 на 28 процента. Увеличението ще бъде използвано за инвестиции в американските пътища, пристанища, водопроводна система и интернет инфраструктура.

САЩ излизат и с инициативата за налагане на глобален минимален корпоративен данък. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън планира да призове за прилагане на минимална ставка на корпоративния данък в световен мащаб, за да се обезкуражат компаниите да се пренасочват към офшорни зони, съобщи новинарският уебсайт Axios.

"Увеличението на данъците е да се гарантира, че правителствата разполагат със стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират на кризи, и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството“, ще посочи г-жа Йелън, според Axios.

"Работим с държавите от Г-20, за да се съгласим на глобална минимална ставка на корпоративния данък, която може да спре надпреварата към данъчното дъно", ще заяви тя по време на утрешната видеоконферентна среща на групата Г-20.

Според Axios речта на Джанет Йелън ще има за цел да засили подкрепата за плана на президента Джо Байдън да използва корпоративни данъци за финансиране на своя инфраструктурен план за 2 трилиона долара.

Говорителят на Европейската комисия Дан Фери обяви във вторник, че Брюксел ще подкрепи инициативата на САЩ за налагане на глобален минимален корпоративен данък.

Междувременно най-богатият човек в света Джеф Безос обяви, че подкрепя идеята на Вашингтон за увеличаване на данъците за американските компании, предаде БНР.

Позицията на "Амазон" се различава от мненията на републиканците и корпоративните лобита в Съединените щати, които вече се изказаха против данъчните промени. Според тях те ще се отразяват отрицателно върху икономическия растеж.

От позицията на Безос обаче не става ясно дали милиардерът подкрепя и останалите данъчни предложения на Белия дом. Те включват облагане на доходите на американските компании и извън Съединените щати, включително чрез сътрудничество с други държави и създаването на световен минимален данък.

корпоративен данък
световен минимален данък
ЕС
сащ
Джеф Безос
Амазон
По статията работи:

3E news