НАЧАЛО » интервюта

Васил Василев: 130 млн. лева инвестира "ЧЕЗ Разпределение" в мрежата през 2017 г.

В постоянна готовност сме да реагираве на влошените метеорологични условия, заявява директорът „Експлоатация и поддържане“ на дружеството

fb
3E news
fb
02-03-2018 01:55:00
fb

Инвестициите на „ЧЕЗ Разпределение“ през изминалата година възлизаха на над 130 млн. лв. Когато дадена инвестиция е целенасочена, това дава резултат. Това каза Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България, в интервю за агенция Фокус.


Като пример той посочи новата възлова станция в Панчарево, с която е стабилизирано електрозахранването в Панчарево, Кокаляне и Долни Пасарел и в която са инсталирани и дистанционно управляеми елементи. „Дистанционно управляемите елементи са част от автоматизацията на мрежата, в която влагаме все повече ресурс. Това ни позволява при авария да изключваме единствено повредения участък и да минимизираме броя на засегнатите клиенти или като цяло да изолираме повредата, така че да няма неудобства за никого. Пример за това е и автоматизацията на електропроводите, захранващи Владая и Мърчаево, която стартирахме през есента. Съвсем наскоро, въпреки направените просеки тази година, върху електропровода падна дърво, което беше извън сервитута на съоръжението. Предишни години локализацията и изключването на повредения участък ни отнемаше не по-малко от два часа. Сега за по-малко от 5 мин. върнахме комфорта на клиентите“, обясни Василев.


Той добави, че в началото на годината такива дистанционно управляеми елементи са монтирани и на електропроводите, които захранват Горна баня.


„Преди няколко месеца открихме автоматизирана възлова станция в гр. Априлци. Това повиши сигурността на електрозахранването в целия регион. Давам само някои примери за усилията ни в последната година. Направили сме необходимото, но хората сме безсилни пред природата, така че се надяваме тя да бъде благосклонна“, каза още Васил Василев.


Той обясни, че „ЧЕЗ Разпределение“ е в постоянна готовност да противодейства на резките промени в метеорологичните условия. Ежедневно са на разположение за мобилизация 400 аварийни екипа, снабдени с необходимите материали, инструменти, високопроходими автомобили и специализирани, подновени превозни средства. "Екипите ни са подготвени за аварийни ситуации, гарантирана е доставката на всички необходими материали за поддръжка на съоръженията. Извършихме мащабна профилактика тази година и мрежата е добре подготвена, бяха реализирани мащабни инвестиции за нейното подобряване. Всичко това даде резултат - дори в пиковете ние нямахме голям брой засегнати от аварии клиенти, може да се каже, че повредите не надвишаваха тези в един обикновен ден", коментира Василев.

„ЧЕЗ Разпределение“
инвестиции
електроразпределителна мрежа
готовност за аварии
По статията работи:

Галина Александрова