НАЧАЛО » интервюта

Валентин Николов: НЕК ще трябва да преговаря с Ижорски заводи за транспортиране на оборудването за АЕЦ "Белене"

Руските заводи нямат нагласа за оставане на оборудването в техните бази

fb
3E news
fb
30-11-2016 10:48:00
fb

Господин Николов, вие бяхте на посещение в Ижорски заводи в Русия, където се изготвя оборудването с дълъг цикъл за производство за АЕЦ „Белене“. Какви са изводите ви от посещението в Русия?

Да кажем така: работи се усилено, на три смени за окончателно завършване на цялото оборудване, което е било поръчано със споразумение номер пет. Бих казал, че от Ижорски заводи са на финалната права. Дали са си срок 15 декември за окончателно приключване на дейностите по оглед и отстраняване на някои конкретни дефекти, ако има такива евентуално, а 15 януари за студена сглобка и консервиране, така че оборудването да може да е готово за транспортиране. Ръководството няма нагласа за оставане на реакторите в техните бази, по принцип. Това означава, че НЕК ще трябва да води преговори по този въпрос, защото очакването е, след като се извърши заплащане, оборудването да бъде изнесено. Така че очакваме в рамките на следващата инспекция (вече една такава бе направена) да започне и комплектоване на документите (за оборудването, сертификати). Бих казал, че много е важно присъствието на изключително добри специалисти, тъй като в момента нямаме архитект-инженер, което е голям проблем, да извършат тази инспекция, за да получим качествено оборудване. Защото за съжаление през периода на работа не е било извършено наблюдение от наша страна ключови събития, моменти от изготвяне на това оборудване. Тоест ние в момента трябва да приемем нещо, което не сме наблюдавали как се произвежда. Заради това трябват наистина специалисти от високо ниво, които да приемат това оборудване.

При тази нестабилна политическа ситуация ще успее ли България да спази срока 15 декември договорен с руската страна за плащане на сумата отсъдена от арбитражния съд по делото за АЕЦ „Белене“? Питам ви, защото все още няма нотификация от Европейската комисия.

Да, срокът за плащане е 15 декември. Очакването ни бе, че е имало предварителни разговори с Европейската комисия и се предполагаше, че проблем с нотификацията няма да има. Като гледам политическата ситуация, нестабилността изпитвам притеснение. Надявам се тази политическа ситуация да не повлияе върху решението на Европейската комисия.

Щом гласувахме да платим на руската страна, значи постигнахме някакво споразумение вътре в парламента по отношение на АЕЦ „Белене“, без БСП, които май не бяха съгласни. Постигнахме и значително намаление на сумата, която трябва да се плати.

Кои са компаниите с интерес към АЕЦ „Белене“?

Знам само за една – американска. Става въпрос за инвестиционен фонд.

Тази политическа нестабилност влияе ли като цяло върху енергийната политика на страната, предвид забавянето и на доклада на Световната банка по отношение на модела за либерализация на пазара?

Влияе върху всичко. Влияе върху решенията на БЕХ за одобряване дори на необходими и конкретни обществени поръчки. Защото вече никой не смее да прави нищо, тъй като не знае кой ще дойде.

Какъв е изхода?

Трябва ни стабилност. За да има стабилност трябва да има стабилно правителство. За да има стабилно правителство, то трябва да има мнозинство в парламента. Тоест, или бързо да се направят избори, или бързо да се назначи служебен кабинет, или да се формира бързо ново мнозинство в парламента, но аз не виждам такава възможност.

Експерти са на мнение, че независимо от доклада на Световната банка може да се въведе модел за енергийно уязвими потребители, за да не прегрее либерализирания до този момент енергиен пазар. Какви са възможните стъпки?

Точно така. Принципно, ако говорим конкретно, 60 процента от хората са енергийно бедни, но те потребяват 10 процента от енергията, която се произвежда. Тоест, ако ние успеем да компенсираме тези енергийно бедни, то в този случай може съвсем спокойно да спрем кросубсидирането и да пуснем пълната либерализация на пазара. Което неминуемо ще има оздравителен ефект върху цялата ни енергетика.

При оставка обаче е невъзможно да се предприеме такава стъпка?

Категорично. За целта е необходимо мнозинство в Народното събрание. Практически обаче може да се предприеме. Трябва воля.

Тоест?

Тоест ако всяко едно ново правителство, включително и на ГЕРБ не предприеме мерки за пълна либерализация, компенсиране на енергийно бедните, може да спре реформата в сектора. Тоест задържането на всеки един компонент води до загуба в енергийния сектор, включително и до влошаване на ремонтните и инвестиционни програми в енергийните дружества.

Ако си спомняте нашите партньори казаха, че ако има вдигане на цената на тока, пада правителството. Ние направихме всичко възможно да няма такова, удържахме, но това не може да е вечно. За целта, за да се намери пазарна цена на тока трябва да има премахване и на кросубсидирането, но и на фактори, които пречат на конкуренцията, а такива има. Не може от АЕЦ да се купува електроенергия на цена от 30 лева за компенсиране на загубата на електропреносните дружества, което от своя страна изкривява пазара. Те в момента правят точно това.

Тоест може да се каже, че реформата в енергетиката е блокирала?

В момента, да. Иначе досега се осъществиха много хубави неща. Ако реформата спре в този момент ситуацията ще отиде към лошо. Проблемът не е в забавяне за месец или два. Проблемите са други. Проблем е например, че няма вода във ВЕЦ-овете. Например, при едно спиране на АЕЦ и липса на вода в язовирите може да доведе до положение НЕК да не може да изпълни плановете си за капацитети и да не може да балансира. Това са сериозни проблеми.

АЕЦ Белене
либерализация на енергийния пазар
Валентин Николов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева