НАЧАЛО » интервюта

Валентин Николов: Заявеният инвестиционен интерес към АЕЦ „Белене“ позволява да дадем мандат на енергийния министър за провеждане на преговори

С преминаването на втора тръба на "Турски поток" през България, както изглежда е уточнено на срещата Борисов - Путин, ще можем да си натоварим инфраструктурата и да се даде тласък на идеята за хъб „Балкан“. Но това е начална фаза, за да се каже категоричн

fb
3E news
fb
31-05-2018 08:43:00
fb

Три са заявените инвестиционни намерения за проекта АЕЦ „Белене“ – на китайската компания CNNC, на „Фраматом“ и на руската „Росатом“. Това е достатъчна предпоставка да възложим на министъра на енергетиката да провежда преговори в тази връзка. Това заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ Валентин Николов в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР.

На днешното заседание на парламентарната комисията ще бъде обсъден приетия от Народното събрание доклад за АЕЦ „Белене“. Николов обясни, че с това решение няма да се стартира проектът „Белене“, а ще бъде даден мандат на енергийния министър провеждането на преговори с потенциални инвеститори за реализиране на проекта. Условията са дадени в доклада и те са да няма държавни гаранции и задължение за изкупуване на ток от „Белене“ от българска компания или от НЕК. Той уточни, че руската страна е желан инвеститор в проекта, тъй като технологията е на „Росатом“.

Николов коментира и срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин в сряда, на която бе обсъден проектът „Турски поток“ и възможността за свързването на тръбата с България. „„Булгартрансгаз“ изпълнява програмата си по рехабилитация. Ние не правим само реверсивна връзка с Турция, но и увеличаваме капацитета със съвсем нова инфраструктура, която се изгражда в момента и в началото на другата година ще може да бъде използвана. Тази тръба, освен за руска газ, може да бъде използвана и за азербайджанска газ. Ако капацитетът, който отива към Турция, бъде намален или спрян, поради факта, че едната тръба ще захранва Истанбул, то в този случай тази тръба може да бъде използвана само че с посока към България“, заяви депутатът.

Енергийният експерт Антон Иванов от БЕМФ посочи, че е добре казусът „Белене“ да премине в следващата си фаза, където да се тества дали има сериозен инвестиционен интерес при условията, поставени от държавата. „Единственият начин това да се провери е да се премине към преговори“, каза той.

Антон Иванов уточни, че даването на мандат за преговори е по-различно от откриване на конкурс за процедура и води до отлагането към следващ период обсъждането на въпроса. „Тя предполага даването на ясни условия, които ангажират този, който обявява конкурса с тях и на базата на резултата от конкурса да се премине на следващата фаза. Но тук като че ли чуваме нещо друго  - ще се проведат първо преговори. Резултатите от тях ще бъдат обобщени в доклад и в зависимост от тях ще се премине към следващата крачка. Т.е. тук има една организационна подготовка“, коментира експертът. Той допълни, че НЕК ще се натоварва с допълнителни разходи, докато проектът не бъде отделен и не започне да разполага със собствен бюджет.

Енергийният експерт също коментира срещата между Борисов и Путин. По думите му е било нужно уточняване на пътя, по който ще премине втората тръба на „Турски поток“, след като акостира на турския бряг: „Когато минава през България, както сега изглежда, че е уточнено, това означава, че ние ще можем да си натоварим инфраструктурата и може да се даде тласък на идеята за хъб „Балкан“. Но това е твърде начална фаза, за да се каже категорично“, допълни Иванов.

По повод на очакванията за поскъпване на тока и на парното, експертът коментира, че не очаква драстична промяна в цените на тока и на парното спрямо сегашните. „Цената на електрическата енергия ще бъде увеличена в разумни, допустими граници. От гледна точка на свободния пазар, това е лоша новина, защото ние капсулираме регулирания пазар, където са всички потребители на ниско напрежение, и не ги подтикваме да излизат на свободния пазар, т.е. той ще си остане за промишлеността, за средно и високо напрежение. Тези цени са направени така че да се осигури една много добра цена за ниско напрежение“, смята Антон Иванов.

енергетика
АЕЦ "Белене"
Турски поток
газов хъб "Балкан
газова инфраструктура
инвестиционен интерес
По статията работи:

Галина Александрова