България вече се съревновава с времето, за се случат газовите ни проекти

Ако не успеем навреме да завършим проектите ще трябва да разчитаме на синьо гориво от празния Трансбалкански газопровод по линия на Гърция, смята проф. Атанас Тасев

Проф. Атанас Тасев
Източник: БНР

България се съревновава с времето, а то вече ни притиска по отношение на проектите за изграждане на газова инфраструктура у нас. Това обясни пред агенция „Фокус“ енергийният експерт Атанас Тасев. Той припомни намерението на руската страна от началото на 2020 г. да спре доставките на природен газ за България чрез Трансбалканския газопровод. За да осигури нужните количества газ за страната ни, както и за износ по протежението на Южния газов коридор страната ни започна пазарен тест за това дали ще има желаещи да пренасят газ по нов газопровод в Северна България в посока Сърбия. Тръбата на практика дублира трасето на „Южен поток“, но в по-малки размери.

„Имаше един пазарен тест, който в третата фаза постигна търговия на 90% от твърдия капацитет на тръбата от Турция до Сърбия и с начална дата на функциониране 1 януари 2020 година. Виждате, че времето е твърде малко. И само който не се занимава със строителство, не знае, какво означава за такъв кратък период от време да бъде изпълнена поръчката. Така че по всяка вероятност кандидатът от Саудитска Арабия „Аркад“ ще бъде фирмата, която ще изгражда трасето, обясни Тасев.

„Освен това, доколкото разбирам по изказването на г-н Владимир Малинов, има план Б. Ако не се успее за тези 250 дни, тогава ще се работи по план Б. Ще бъде реализирано не цялото трасе от 484 километра, а частичното трасе. Ще бъде използвана националната ни газопреносна мрежа по северния маршрут от Провадия до компресорната станция “Полски Сеновец” като даденост, а оттам-нататък ще се изгради трасе, което е от порядъка на 308 километра до сръбската граница. Така че отчитайки факта, че по принцип първоначално не е предвидено от първи януари тръбата „Турски поток 2“ да има пълен капацитет, ние ще влезем в изискванията за плавно осигуряване на пропускателна възможност на тези количества газ, които трябва да минат по сръбското направление.“, изчислява Тасев.

Той бе категоричен, че не може да става и дума за продължението на „Турски поток“ на наша територия. „Турски поток“ е газопровод, който стига до нашата южна граница. Оттам-нататък имаме инфраструктурата на газовия хъб „Балкан“. Никъде във всички преговори, разговори и подписани договори не става въпрос за транзит на руски газ през България, обясни отново проф. Тасев. Той бе категоричен, че проект като „Турски поток“ няма как да мине през страната ни.

„Има голяма разлика между пренос и транзит. Няма транзитна такса. Има търговия на капацитет на входа и търгове за капацитет на изхода, което е изцяло в изискванията на Третия енергиен пакет и новия европейски Регламент за трансграничен капацитет. Така че в дадения случай дори въобще не е необходимо, който и както да бъде информиран, обясни проф. Тасев визирайки нотификацията към ЕК.

Доколкото съм информиран от пресата, проектът за газовия хъб „Балкан“ е включен в списъка на проекти на Комисията, които представляват общ европейски интерес. Както виждате, ние изцяло сме в рамките на изискванията на европейското законодателство и не е необходимо някой допълнително да ни дава разрешение, смята Тасев.

Той припомни и изказването на руската страна, че няма да участва в строежа на газовия хъб „Балкан“. „Никой не ви е канил да участвате в газовия хъб „Балкан“. От вас се иска само да докарате газ до нашата граница. Оттам-нататък всичко е наш проблем“. Така че, както виждате, тук не е нужно излишно да вървим по тази хипотеза за гаранции. Ние сме гаранцията. Ние изцяло спазваме пакета. Ние изграждаме инфраструктура, която може да пренася във всички възможни направления газ и сме в състояние да извършваме и търговия, както виждате, на трансграничен капацитет. Освен това имаме 10 % свободен капацитет, който ще бъде предмет на търгове отново в съответствие с европейския регламент“, добави още енергийният специалист.

Тасев изброи и всички важни проекти в газовата сфера, които доизгражда България в момента: „С Румъния имаме интерконектор. Знаете, че Трансбалканския газопровод, когато бъде оставен без газ, също може да се използва. Имаме в проекта втори интерконектор със Сърбия само че с малък капацитет, около милиард и половина. Имаме интерконектор с Гърция. Това е Транбалканският газопровод по гръцкото направление. Строим интерконектор Гърция-България – Комотини- Стара Загора. Имаме интерконектор, това е сухата тръба, към Турция от Трансбалканския. И сега ще дойде нова тръба, която ще се включи в района на Малкочлар в нашата газопреносна система. Така че ние просто в момента сме си изградили една цялостна инфраструктура и въобще не говорим за „Турски поток“, за „Балкански поток“.

На наша територия просто ще постъпват едни определени количества газ. Всички постъпващи количества най-напред трябва да задоволяват нашите нужди, които са за около 3,3 млрд. куб. м., а останалото ние ще го предлагаме на съответните страни, заключи проф. Тасев. По думите му на границата ни вече са изтъргувани тези количества газ - някой отнякъде купува този газ на турската граница, купува си капацитет на западната граница и го изнася някъде. Това нас не ни интересува“, добави Тасев. По думите му ние транзитираме всякакъв газ. Тоест ние купуваме, продаваме и пренасяме през нас каквито щете количества газ, но това вече е наш проблем.

Междувременно цената, която това лице заплаща за капацитета, се определя не от кой да е, а от националния регулатор КЕВР.

Финансирането

По отношение на средствата за изграждането на газовата инфраструктура у нас проф. Тасев смята, че това може да се случи по два начина. Единият вариантпредвижда при сключването на договорите за закупуване на капацитет всяка една от страните да дава финансова гаранция по системата „Ship or pay”, тоест транзитирай или плащай. „След като вие сте закупили капацитета, вие трябва да го гарантирате. Това могат да бъдат и ефективни финансови инструменти, могат да бъдат и банкови гаранции. Това обаче се издава в полза на „Булгартрансгаз“, поясни Тасев.

„Също така газовият оператор може да вземе кредит на базата на тези инструменти. При това кредитът може да бъде при изключително благоприятни условия, защото той залага не бъдещата тръба, а залага финансовите инструменти на трета страна. Или да предостави правата на изпълнителя. Доколкото си спомняте, тук се обсъжда вариант изпълнителят да използва тези инструменти, за да получи по-евтин кредит и реално да извърши услугата най-общо казано – на лизинг за определен период от време с отложено плащане, което за нашата страна е все едно.

По повод на проведената поръчка на „Булгартрансгаз“ Тасев добави: след като е предложена цена, която е в рамките на индикативната, означава, че тези хора са много добре подготвени и дават реалистична оценка“. Според него може би е време да се спре спекулацията, че тук това е прекалено скъпо, защото видяхте пък, че следващата оферта е два пъти по-скъпо. Затова се правят търговете, защото истината настъпва в момента, когато се отварят книжата и ценовите оферти.

„Надявам се много бързо строителството да тръгне, дано да не възникнат някакви допълнителни проблеми, макар че трасето на газопровода е определено, това е трасето на „Южен поток“, макар и в някакъв умален вариант. Сега може да се използва, защото по цялото трасе има проектна готовност, има отчуждаване на терени за бъдещето трасе, компенсирани са собствениците на имотите.“, допълни специалистът.

Той припомни и колко трудно бе стартирането на проекта за газопровода между Комотини и Стара Загора. „Кой ли не се жалва, както и разбира се за ТОЛ системата. Спомняте си, че имаше възражения дори и от хора, които понятие си нямат, за какво става въпрос. Но да се надяваме, че в крайна сметка по въпросите, които са изцяло в правовото пространство, няма да има нещо което да ни попречи. Защото, разберете, ние имаме задължения от 1 януари 2020 година тези системи да заработят, защото ако се спре достъпът на газ по Трансбалканския газопровод, тогава и при нас възниква много сериозен проблем – ние нямаме откъде да закупим газ, уточни Тасев.

„Знаете, че интерконекторът Комотини – Стара Загора не е готов. Трансадриатическият газопровод, по който трябва да дойде знаменитият милиард е готов на 80 и няколко процента, той също не е готов. Единственият вариант е ние да използваме Трансбалканския газопровод от Гърция, при което да закупуваме от него нужните ни количества газ. Но самата Гърция няма достатъчни количества газ, защото при нея също ще спре транзитът, който също е горе-долу 3 милиарда на годишна база. Общо взето се съревноваваме с времето и затова се надявам всички да разбират сериозността на момента и вместо да коментираме и всякакви хипотези да развиваме, просто да оставим хората да си свършат работата, защото наистина се съревноваваме с времето“, добави в интервюто си проф. Тасев.

По отношение на саудитският консорциум „Аркад“, които ще строи газова инфраструктура у нас Тасев обясни, че дружеството, заедно с „Аркад енджиниъринг енд кънстракшънс къмпъни“ най-вероятно ще бъде избран за строител на транзитния газопровод от турската до сръбската граница.Единствено неговата ценова оферта се вмества в поставения от държавната компания „Булгартрансгаз“ максимален бюджет. “На базата на информацията, която изтече в медиите, този консорциум предлага оферта, която е много близка до индикативната, докато другият консорциум силно се отличава от предложената цена, което е малко странно. Така че, ако погледнем по формални съображения, от гледна точка на постигане на предварително зададените изисквания, то очевидно този консорциум ще бъде класиран на първо място“, уточни Тасев.

Той припомни, че при посещението на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия през февруари възникна тази идея. Между другото ние и следващата седмица очакваме голяма делегация от Обединените арабски емирати в България. Интересът на този регион към България от гледна точка на инвестиции и от гледна точка на участие в инвестиционни проекти, той от дълги години съществува, но сега като че ли преминава в по-реалистична фаза. Така че няма нищо учудващо. Освен това, аз както виждам, явно са били много добре запознати с условията, защото постигат предварително зададените критерии. Знаете, че ние се съревноваваме с времето.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 0 0
  2
  академ. Гюро М.
  Ще бъде използвана националната ни газопреносна мрежа по северния маршрут от Провадия до компресорната станция “Полски Сеновец” като даденост. Професоре, напишете по подробно за тази "даденост", за да стане ясно на енергетиците как ще стане.
  Напиши отговор
 • 2 0
  1
  Георгиев
  Професор по нищо.
  Напиши отговор