Богомил Манчев: АЕЦ "Белене" има нужните лицензи, но те трябва да се препотвърдят от ЕК

Богомил Манчев, председател на УС на Булатом

Първи блок на новата АЕЦ "Белене" би могъл да заработи най-рано през 2028 г. Това заяви пред БНТ Богомил Манчев, председател на Български атомен форум "Булатом". Той прогнозира, че ни очакват дълги и сложни преговори при строителството на централата, но е възможно първия ѝ блок да заработи след десет години. Според него централата ще възвърне инвестицията за 12-17 г. и след това ще работи на печелба. Манчев прогнозира, че себестойността на мегаватчас енергия от бъдещата АЕЦ при заявената цена ще е между 28 и 39 евро/мвтч.

Според него България вече има нужните лицензи за изграждането на АЕЦ "Белене" от Европейската комисия, но трябва да ги потвърди, тъй като собственикът на централата - проектната компания, ще е различен спрямо този, на когото са издадени лицензите през 2012 г. Това може да стане по време на преговорите с бъдещия инвеститор в проекта.

Манчев бе категоричен, че АЕЦ "Белене" не може да се строи без руската страна, тъй като тя е производител на оборудването и носи отговорност за евентуални дефекти по него. Той приветства включването на съседните балкански държави, но според него ще бъде твърде сложно те да бъдат конституирани като инвеститори. По-скоро тяхната роля би била да бъдат off takers - да сключат дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Председателят на "Булатом" също така не вижда пречки Китай да участва като инвеститор проекта. Страната вече е вложила средства в изграждането на АЕЦ "Хинкли Пойнт" във Великобритания, т.е. стъпила е на европейския пазар. Възможно участие има още за френски компании, които проявяват интерес за доставки на оборудване.

Китайската и руската компании имат опит с реактори от типа ВВЕР, което е изискване, поставено в процедурата стартирана от България.

Богомил Манчев също така припомни, че българската държава би могла и сама да построи АЕЦ "Белене" чрез банкови кредити. Само за последните две седмици на декември 2018 г. държавата изхарчи пари от бюджета за 7 млрд. лева - повечето от излишъка. По думите му част от тези пари може да се използват за проекта, но държавата е преценила, че е по-удачно да се търси стратегически инвеститор.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари