НАЧАЛО » интервюта

Бившият американски посланик: Руснаците нямат пари, за да строят АЕЦ

Бивш руски зам.енергиен министър е скептичен, че Атомстройекспорт ще завърши в срок проектите

fb
3E news
fb
25-08-2011 12:54:34
fb

Американският посланик на САЩ в Москва Джон Байърли, който преди това оглавяваше посолството в София е изразил съмнение, че руската компания Атомстройекспорт от Москва: Руснаците нямат пари, машини и работници, за да строят нови АЕЦ е в състояние да завърши строителството на започнатите ядрени централи в това число и АЕЦ"Белене". Това сочат разсекретени от Wikileaks нови документи, който сайта Биволь публикува в четвъртък. Разсекретени са 3500 документа, от които 56 са свързани с България.

 

 В грама от 3 април 2009 г.  той подчертава, че руската фирма Атомстройекспорт (ASE) има проблеми с кредитирането, производството, и квалифицирания персонал. Поради това има съмнения дали АСЕ ще успее да се довърши вече постигнати споразумения за строеж на 11 реактора в Индия (Куданкулам), Иран (Бушер), Украйна (Каменицкая) и България (Белене).

 

Въпреки тези трудности руското правителство агресивно търси нови договори в Китай, Турция, страни от Латинска Америка и Близкия Изток.

 

 

Директорът на департамента по маркетинг и бизнес развитие на руската компания "Атомстройекспорт" Леонид Янко е казал на посолството, че за Китай, Индия и централата в Бушер "няма проблеми". Коментарът на Янко за останалите проекти (сред които и Белене) е бил: "ами, ако всичко върви добре".

 

Бившият зам.-министър на атомната енергетика на Руската федерация - Булат Нигматулин - e бил много по-скептичен за успешното завършване в срок на проектите на АЕС. Според грамата той е казал, че "тези планове са фантазия". Нигматулин посочил също, че специализираните работници в ядрения сектор в Русия са се стопили от 55000 през 1980, до 5000 днес.


По статията работи: