НАЧАЛО » интервюта

Бела Станкова: Бизнесът в момента компенсира липсата на ИТ специалисти

Ролята на академии като тази на “Телерик” е да надграждат формалното образование, а не да го заместват

fb
3E news
fb
28-02-2014 04:33:00
fb

Бела Станкова е директор “Обучение и развитие” в софтуерната компания “Телерик”. Тя се грижи за образователните инициативи на създадената през 2009 г. “Академия на Телерик”. Школата тръгва с идеята да обучи кадри за собствените си нужди, а днес е една от най-мащабните инициативи за подготовка на софтуерни инженери у нас. Само през учебната 2012-2013 година участие в обученията са взели над 12 000 души. Академията се опитва да запали интереса и най-малките, като вече разполада с школи в 18 града, където местни преподаватели обучават близо 800 деца между IV и VI клас.


Г-жо Станкова, какво предлага “Телерик” на своите студенти, което университетите не успяват да им дадат?

Аз по-скоро бих искала да разгледаме инициативите на “Телерик” като допълнение и развиване на образованието, което не само учениците, но и децата, и студентите получават в университетите и училищата. Ние им предлагаме повече практическа насоченост, така че да имат възможност да разбират нещата не само на теория, а и в действие. Идеята е те сами да го направят, за да се научат как се случва, а не да го запаметяват само на теория. Гледаме на този процес като стъпка на надграждане над това, което учат в училищата.

В тази връзка, появата на подобни академии и организации е начин единствено да бъде  запълнена дупката в образованието или те имат своето място и в среда на качествно формално такова?

Може би иделаният вариант би бил учениците и студентите да получават това практическо знание в самите училища и университети. При всички положения за студентите и от най-добрите университети пак би било полезно да отидат и да видят как се случват нещата в бизнеса. Може би сега нуждата е по-голяма и затова има толкова много академии, които са алтернатива в някаква степен на образованието. Но по-скоро смятам, че винаги би имало място за една такава организация, когато тя предлага качествено обучение.

Най-ценното би било да има наистина сътрудничество на бизнеса с образованието. Нашите детски академии са пример за такова сътрудничество на местните преподаватели от градовете, в които имаме такива школи и “Телерик”. Тъй като ние не можем да сме на място в 18-те града, разчитаме на местните учители. За да е ползотворен този процес, ние следим тяхната работа от разстояние, а периодиодично ги посещава и координатор. Резултатите показват, че този вид сътрудничество – между преподавателите и “Телерик” с финансовата си подкрепа, е много ценно.

В тази връзка какъв трябва да е моделът на сътрудничество между бизнеса и образованието?

Смятам, че образованието трябва да е водещото. Аз например съм горда с Американския университет, който съм завършила и не бих го заменила с други по-краткосрочни решения. Но наистина бизнесът в момента адресира нуждата и дупката в образованието. Факт е, че няма подготвени кадри в ИТ индустрията и това се усеща много силно. Само за 2015 година например ще има около 20 000 незапълнени работни места заради липса на квалифицирани кадри. В момента бизнесът се опитва да компенсира тази липса.

Доколкото липсата на специалисти в ИТ индустрията е широко обсъждан проблем, Вие виждате ли положителни действия от страна на държавата в лицето на Министерство на образованието, с които да се стимулират сектора?

Това не бих го  коментирала. Ние гледаме на всичките си инициативи като на нещо допълнително. Пример ще дам с националните олимпиади, организирани от МОН, на които ние се опитваме да стимулираме учениците да ходят и им помагаме да успяват. Хубаво е, че я има тази форма, за да можем пък ние да насърчаваме децата в състезателно програмиране. Вътрешните състезания, каквито и ние правим, са също възможност, но съвсем друго е да има олимпиада на национално ниво, на която те да отидат и да докажат на себе си, че наистина са способни.

Въпросът е какво принципно трябва да се промени, което да стимулира и самите деца да пожелаят да се развиват в тази посока?

Първото и основното е децата да искат да са в училище, а когато са вече вътре – да има качествени учители, които да преподават по начин, който да запазва интереса им и дори да ги вдъхновява. На мен например много ми липсва разговора за критичното мислене, което значи не просто да се преподава и приема една информация, а да има и мислене върху нея. Това е нещо, което много липсва в момента, а именно то е пътят към бъдещото. Без критично мислене, сме обречени да сме просто едни пасивни участници в нещта, които се случват.

бизнес и образование
ИТ специалисти
Телерик
Бела Станкова
По статията работи: