Wood Mackenzie подобрява прогнозата си за развитието на вятърната енергетика

Консултантската компания очаква за периода от 2018 г. до 2027 г. в света да бъдат изградени 680 ГВт вятърни мощности или по 68 Гвт./г.

Консултантската компания Wood Mackenzie публикува новата си тримесечна прогноза за развитие на вятърната енергетика за следващите 10 години - Global Wind Power Market Outlook. Както става ясно, компанията повишава очакванията си за бъдещото развитие на сектора с 2 % в сравнение с преди. Оптимизмът се обяснява основно  с големите планове на Азия и САЩ за развитието на офшорната енергетика и оживлението по отношение на континенталната вятърна енергетика в скандинавските страни.

Wood Mackenzie, според спецализираните издания за алтернативна енергетика, прогнозира, че в периода 2018 – 2027 г. в света ще бъдат въведени в експлоатация над 680 ГВт нови вятърни електроцентрали, или около 68 ГВт средно годишно. В началото на тази година, през март компанията МАКЕ, която е част от групата на  Wood Mackenzie прогнозира среден темп на ръст в сектора за същия период от порядъка на 65 ГВт годишно. В света през 2017 г. са били построени около 52,5 ГВт вятърни електроцентрали.


В Европа към края на 2018 г. ще работят 16 ГВт морски вятърни електроцентрали, а в периода 2018 – 2027 г. очакванията са за присъединяване на почти три пъти повече мощности – 47 ГВт.
„Офшорният сектор в Европа продължава да е основният център за ръст на вятърната енергетика“, се казва в доклада.

Очакванията за САЩ за периода до 2027 г. са за изграждане на 10 ГВт офшорни вятърни електроцентрали, или 15 % от всички нови мощности във вятърната енергетика, изградени за периода, прогнозират от  Wood Mackenzie.

По отношение на Швеция, Норвегия и Финландия авторите прогнозират, че благодарение на значителния ръст на пазара делът на тези страни ще е от порядъка на 15 % за периода от 10 години.
За първите три тримесечия от тази година обемът на поръчки на вятърни турбини в света се е увеличил с 40 % в сравнение с миналата година, което също е повод за оптимизъм. Върху глобалното развитие на сектора негативно може да се отрази промяната на политиката в Бразилия, Мексико и Канада, смятат също така авторите на доклада.

 

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари