НАЧАЛО » българия

Mетеоролозите нарекоха "камшичен удар" природните катаклизми в САЩ

fb
3E news
fb
07-01-2014 07:01:00
fb

Метеоролозите в САЩ нарекоха природните катаклизми „камшичен удар”- спад на температурите в Ню Йорк с от около 50 градуса само за няколко часа е невиждано рядко явление за толкова кратко време, пише New York Times. Понеделник беше ден на бързи промени. Снегът от миналата седмица се стопи от ранния дъжд, а температурите продължиха да падат. В момента отново силни снеговалежи се изсипват над страната, а ниските температури се запазват.

Учени и метеоролози са на мнение, че възможните причини за такъв рязък спад на температурата е, че чупката във ветровете дойде по-късно през зимата в сравнение с някои други години. Историкът Христофър Бърт каза, че падането на температурите в Ню Йорк не са безпрецедентни. Да се върнем 100 години назад и ще видим, че това се е случвало няколко пъти, посочи той. Ученият Джеймс Овърланд с специалност Национална океанска и атмосферна асоциация коментира, че промените в полярния вихър са станали по-чести през последните пет години. Това до извода, че изменението на климата като цяло и намаляването на ледовете на Арктика може да играят роля за появата на тези климатични аномалии. Но повечето изследователи твърдят, че няма достатъчно данни да се твърди, да се заключи, че става въпрос за нещо друго освен нормалната климатична променливост.

Дейвид Робинсън, климатолог и преподавател в Рутгерс, Джърси коментира, че температурните амплитуди не са особено изненадващи като се имат предвид екстремните метеорологични явления от последните седмици. Записахме рекордно високи температури и рекордно ниски температури. Факт е, че и ние не знаем защо, допълва той пред изданието.

През следващите десетилетия ще станем свидетели на по-чести и крайни природни явления

За 3е-news Юлиан Попов,  съветник на Европейската климатична фондация и бивш Министър на околната среда и водите в служебното правителство престави нещата така. Трябва да внимаваме да не приписваме веднага подобни аномалии на процеса на климатичните промени, които се отнасят до дългосрочни тенденции, не до отделни екстремни метеорологични явления. Единичните метеорологични явления не са доказателство за нищо, без значение колко крайни са те. Тяхната честота в комбинация на мащаба им обаче е онова, което трябва да ни тревожи, смята Попов. Честотата на метеорологични аномалии обаче се увеличава и това е тревожно. Ето една проста илюстрация, изготвена от НАСА на аномалиите във времето от 1880 до 2012 -http://www.youtube.com/watch?v=TO03ColwxHE, посочи той.

Когато говорим за климатични промени, трябва да разглеждаме дълги периоди от време. От тази гледна точка, може да кажем, че в следващите десетилетия е много вероятно да станем свидетели на по-чести и по-крайни горещи вълни, застудявание, наводнения и суши.

Може да очакваме по-чести наводнения в Англия, но тя ще се адаптира по-добре отколкото други страни

Глобалното затопляне не се изразява в равномерно вдигане на температурата навсякъде. Можем да очакваме по-чести наводнения в Англия, но и в много други страни, както и по-чести и крайни засушавания в други страни. Климатичните промени засягат всяка точка на Земята, но някои места са много по-уязвими от други. Англия е уязвима, заради многото селища близо до морето на много ниско надморско равнище. От друга страна Англия е по-подготвена да се адаптира към такива промени от някои гъсто населени ниски крайморски държави като Бангладеш например или някои малки островни държави.

Не съм метеоролог, но смятам, че и най-проницателният метеоролог трудно ще отговори на подобен въпрос (да се очакват ли и природни катаклизми в Централна и Източна Европа, където сега времето е сухо и меко?), отговори Юлиан Попов. Повечето климатични модели предсказват, че Югоизточна Европа ще страда от крайни засушавания с покачване на глобалните температури. Това не означава обаче, че няма да има и по-големи наводнения и поройни дъждове.

Климатът е много сложна система. Трябва да сме внимателни със заключенията за отделни метеорологични явления. Цялостната промяна на климата е обаче под силното въздействие на човешката дейност и емитираните парникови газове - най-вече въглероден двуокис, но също и други. Това е процес, който е открит преди повече от 200 години и много добре изследван. Онова, което обаче е трудно да направим е конкретни дългосрочни прогнози за конкретни места.

Трудно е да се направят конкретни дългосрочни прогнози за конкретни места

До 2020 година е трудно да се дадат прогнози, защото 2020 е много скоро. Колкото и странно да звучи по-лесно е да се направят прогнози до 2050 или 2100. До 2020 година може да се очакват още наводнения, суши, крайно ниски и крайно високи температури, които да потвърдят тенденциите от от последните 150 години.

 

X

природни катаклизми
сащ
аномалии
Юлиан Попов
климатични промени
наводнения
По статията работи: