CNNC ще търси форма на държавна подкрепа при изграждането на АЕЦ "Белене"

Китайската държавна ядрена компания CNNC очаква да получи някаква държавна подкрепа, в случай, че се включи като инвеститор в строителството на АЕЦ "Белене". Именно заради това представители на компанията ще продължат разговорите с управляващите и ще се вслушат в мнението на държавата. Това обяви днес Сие Дзядзие, президент и директор на China Zhongyuan Engineering Corp - дружеството, което отговаря за международните проекти на CNNC. Той присъства на Международния ядрен форум "Булатом 2018", който се провежда край Варна.

Дзядзие обясни, че всички модели за изграждане на АЕЦ имат нужда от някакъв вид гаранции от страна на правителството, за да се привличат инвеститори. По думите му в различните държави подкрепата на правителството е различна. В момента CNNC и нейното подразделение преглежда каква е правната и регулаторна среда в България и какви са възможностите за участие като инвеститор в проекта Белене. На първо място искаме да се съобразим с мнението на правителството, обясни Дзядзие пред журналистите. Той допълни, че компанията му е много добре запозната с руските технологии на ВВЕР реакторите и CNNC спокойно може да работи с дружествата на корпорация "Росатом" при изграждането на АЕЦ "Белене".

По отношение на това какво дялово участие би желала да придобие компанията Дзядзи посочи, че всичко е на много ранен етап и не се ангажира с конкретни данни. Дзядзие обаче допълни, че една от опциите за АЕЦ "Белене" е в проекта да се внедрят и китайски технологии, дори е опция да бъдат доставени китайски реактори за проекта. „Китай е много силен в тази сфера, затова ние искаме да допринесем за електроенергийна сигурност на България“, посочи представителят на CNNC.

Припомняме, че представители на китайската компания са от няколко дни в България и вече потвърдиха интереса си да инвестират в АЕЦ "Белене" пред енергийния министър Теменужка Петкова.

По-рано пред участниците в организираната от Булатом международна конференция по ядрена енергетика, Дзиядзие представи дейността на китайската корпорация CNNC.

Корпорацията е създадена през 60-те години и започва дейността си като участник в тежката промишленост и по-късно се ориентира към ядрената сфера. CNNC в рамките на корпорацията управлява 100 компании с персонал от порядъка на 100 хил. души, като обхваща дейностите от цялата верига – от добив и преработка на уран, изработване на ядрено гориво до управление на ядрени мощности и преработка на отработено ядрено гориво. CNNC е доставчик и участва при целия ядрен цикъл в Китай, обясни Дзиядзие.

“В състояние сме да поемем изграждането на 40 ядрени проекта едновременно“, каза той. Дзиядзие съобщи намерението на Китай към 2030 г. в страната  да има 110 ядрени блока. Целта  е в най-близко време страната да стане ядрен лидер в световен мащаб.
CNNC в момента изгражда 8 енергийни блока с  8,76 GW електрическа мощност и вече работи по два проекта в чужбина. .Реакторите са тип ВВЕР. Дзиядзие обаче призна, че по мащаб и възможности все още са след руската „Росатом“.

Предимството на компанията по думите на Дзиядзие е предлагането на гъвкави модели за изграждане и управление на ядрените мощности. Той напомни, че CNNC е първата компания, изготвила предложение към българското правителство по проекта за АЕЦ „Белене“. Бихме могли да предоставим услугите си и бизнес модел, който предполага равнопоставеност, каза той пред участниците в конференцията, като обърна внимание, че всички ключови въпроси  ще срещнат подкрепата на китайското правителство. В допълнение президентът на CNNC уточни, че решението, което предстои да се вземе е въз основа на руския проект за АЕЦ „Белене“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари