НАЧАЛО » българия

BASF смята да купи нефтогазовото подразделение на RWE

fb
3E news
fb
24-12-2013 11:19:00
fb

Химическият концерн BASF SE  подготвя предложение за покупка на нефтогазовото подразделение на вторият по големина  енергиен концерн  в Германия RWE AG –Dea, като е готов да влезе в борбата за активите с други инвеститори, съобщава ПРАЙМ, позовавайки се на Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Компанията вече подготвя предложението, което трябва да бъде подадено до средата на януари 2014 г.

BASF е собственик на нефтогазовата компания Wintershall, която в случай на присъединяване на Dea може да подобри съществено позициите си на пазара. В резултат  на сделката, както отбелязва изданието, BASF би могла да намали зависимостта си от руския газов пазар и от своя партньор „Газпром”.

Германската компания обаче може да срещне сериозна конкуренция от страна на другите инвеститори. Така например на 21 ноември агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници, запознати със ситуацията съобщи, че председателят на надзорния съвет на „Алфа груп” Михил Фридман се е присъединил към инвеститори, участващи в борбата за Dea. Преди време интерес към активите прояви държавната компания на Катар.

За намеренията на RWE да продаде нефтогазовото си подразделение стана ясно през март. Причината за тази стъпка е стремежъът към подобряване на финансовите показатели и рационализиране на активите. Анализаторите оценяват стойността на Dea от 4 до 7 милиарда евро.

RWE AG е сред 5-те най-големи енергийни концерна в Европа. Компанията се занимава с доставка и продажба на електричество и газ в европейските страни. RWE AG обезпечава електроенергия за окобо 20 милиона купувачи, а на газ – 10 милиона клиенти.

 

BASF RWE
Газпром
Winterhall
По статията работи:

Маринела Арабаджиева