НАЧАЛО » българия

AES България възразява срещу опитите на малките ВЕИ за замесване на ветроенергиен парк „Свети Никола“ в кампания

fb
3E news
fb
24-05-2019 09:04:00
fb

Ръководството на AES България (ЕЙ И ЕС България), в ролята си на най-голям инвеститор в енергийния сектор на страната за последните 30 години и мажоритарен собственик на най-големия ветроенергиен парк в страната – „Свети Никола“, категорично възразява срещу опитите на протестния щаб на семейните ВЕИ и СЕПЗЕ за замесване на името на парка в кампания за оклеветяване на името му и отправяне на внушения за използване на безвъзмездна финансова помощ. Това се казва в официално становище на компанията AES до медиите.

 

Отправените от щаба твърдения, че „най-големият ветропарк у нас ВтЕЦ „Свети Никола” е построен с помощта на схема за подпомагане – финансов инструмент от ЕБВР“ не отговарят на истината и са опит за манипулация на общественото мнение.

 

Финансовите отчети на вятърен парк „Свети Никола”, одитирани от най- реномираните одитори в света, са публично достъпни от началото на проекта. В тях всяка заинтересована страна може да се запознае с финансовата структура на проекта, а именно:

 

 

В допълнение на това следва да се отбележи, че Паркът значително увеличава капацитета на България в производството на енергия от вятър и помага на страната да достигне изискванията на Европейския съюз за увеличаване на дела на възобновяемите източници в общия енергиен микс.

 

Паркът, който представява около 30% от инсталираната вятърна мощност в страната, допринася с работата си за спестяването на до 400 хил. тона CO2 годишно.

 

Вятърен парк „Свети Никола“ е активно ангажиран с подобряване на живота на общностите, живеещи в близост до съоръжението. От пускането си в експлоатация до момента, паркът е реализирал, съвместно с община Каварна, проекти по линия на корпоративна социална отговорност на стойност над 1 милион лева, се казва в становището на AES България.

 

 

Припомняме, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в петък определи протестите на малките производители на енергия от ВЕИ по параграф 18 за неоснователни.

 

Още в петък пък представителите на малките производители на енергия от ВЕИ по параграф 18 съобщиха, че ще започнат да публикуват информация за действащи ВЕИ-проекти, които били „покровителствани от правителството“.

 

Казусът с т.нар. параграф 18 е от четири години, но по него вече има произнесено решение на Конституционния съд.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева