AES България възразява срещу опитите на малките ВЕИ за замесване на ветроенергиен парк „Свети Никола“ в кампания

Ръководството на AES България (ЕЙ И ЕС България), в ролята си на най-голям инвеститор в енергийния сектор на страната за последните 30 години и мажоритарен собственик на най-големия ветроенергиен парк в страната – „Свети Никола“, категорично възразява срещу опитите на протестния щаб на семейните ВЕИ и СЕПЗЕ за замесване на името на парка в кампания за оклеветяване на името му и отправяне на внушения за използване на безвъзмездна финансова помощ. Това се казва в официално становище на компанията AES до медиите.

 

Отправените от щаба твърдения, че „най-големият ветропарк у нас ВтЕЦ „Свети Никола” е построен с помощта на схема за подпомагане – финансов инструмент от ЕБВР“ не отговарят на истината и са опит за манипулация на общественото мнение.

 

Финансовите отчети на вятърен парк „Свети Никола”, одитирани от най- реномираните одитори в света, са публично достъпни от началото на проекта. В тях всяка заинтересована страна може да се запознае с финансовата структура на проекта, а именно:

 

 • Дружеството НИКОГА не е получавало субсидии и каквито и да е други форми на подпомагане

 • Получените средства от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) и Международната Финансова Корпорация (МФК - част от Световната Банка) представляват БАНКОВИ ЗАЕМИ във връзка с проектното финансиране на вятърния парк

 

 • Регулярно Дружеството плаща лихва и главница и постепенно погасява отпуснатите му банкови кредити. Информация за тези транзакции се предоставя всяко тримесечие и на БНБ.

В допълнение на това следва да се отбележи, че Паркът значително увеличава капацитета на България в производството на енергия от вятър и помага на страната да достигне изискванията на Европейския съюз за увеличаване на дела на възобновяемите източници в общия енергиен микс.

 

Паркът, който представява около 30% от инсталираната вятърна мощност в страната, допринася с работата си за спестяването на до 400 хил. тона CO2 годишно.

 

Вятърен парк „Свети Никола“ е активно ангажиран с подобряване на живота на общностите, живеещи в близост до съоръжението. От пускането си в експлоатация до момента, паркът е реализирал, съвместно с община Каварна, проекти по линия на корпоративна социална отговорност на стойност над 1 милион лева, се казва в становището на AES България.

 

 

Припомняме, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в петък определи протестите на малките производители на енергия от ВЕИ по параграф 18 за неоснователни.

 

Още в петък пък представителите на малките производители на енергия от ВЕИ по параграф 18 съобщиха, че ще започнат да публикуват информация за действащи ВЕИ-проекти, които били „покровителствани от правителството“.

 

Казусът с т.нар. параграф 18 е от четири години, но по него вече има произнесено решение на Конституционния съд.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
8 коментари
 • 9 0
  8
  Н.Д.
  Няма нито един голям ветрогенераторен или соларен парк, който да е построен без субсидиране. Не се опитвайте да заблуждавате обществото, което плаща високи цени на тока точно заради вас, а не заради дребните инвеститори!
  Напиши отговор
 • 1 3
  7
  verita
  Малките веи се опитват да се борят с когото не могат да се преборят!Закона Гамизов-Симеонов стои на трупчета в НС,те тръгнали срещу ЕЙ и ЕС!СМЯХ!!!
  Напиши отговор
 • 11 0
  6
  Undertakers
  И отново малкият бизнес се погребва от ГРОБ, за да лапа олигархичната им свита... А ние плащаме сметката за тяхното угояване... Помислете отново преди да пуснете гласа си утре...
  Напиши отговор
 • 3 0
  5
  ginka VEI
  Отговор на коментар #4 от Рая:
  Ние от четири години работим на цена под АЕЦ, а да Ви намаляха сметките! Моля не пишете глупости, като не сте наясно защо са толкова високи сметките. Напротив и ние се борим срещу големите, заради които са високи сметките!
  Напиши отговор
 • 8 2
  4
  Рая
  Браво на Вас! За това сме в това състоятие! Хората да не могат да си плащат сметките зй ток, за да покрият печалбите ви!
  Напиши отговор
 • 10 0
  3
  Браво
  Браво на смелите малки! Сама така! До кога народа и малките в фирми в България ще плаяат сметките на ологархита? Петкова и Иванов -оставка и да поемат личната си отговрност като върнат загубеното на малките ВЕИ и парите на народа,
  Напиши отговор
 • 9 0
  2
  А дали
  Взели са и си трайкат
  Напиши отговор
 • 3 10
  1
  големите са чисти
  малките лъжат, трябва да ги фалират и по възможност без да надигат глава. Ние вярваме на нашите братя чуждестранни инвеститори.
  Напиши отговор