НАЧАЛО » българия

Южна Корея строи вятърен парк в морето за 8.2 млрд. долара

Страната планира да се превърне в един от петте най-големи световни играча в областта на възобновяемата енергия

fb
3E news
fb
04-11-2010 03:42:10
fb

Южна Корея  ще изгради огромна морска вятърна електроцентрала край западното си крайбрежие до 2019 г. като част от усилията си за разработване на нови източници на възобновяема енергия, съобщи Агенция Франс Прес.


Проектът е на стойност 8,2 милиарда долара, а в изграждането му ще участват компании като Hyundai Heavy Industries и Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering.

 

Ветропаркът, който ще бъде построен в района на югозападните окръзи Буан и Йеонгванг, ще се състои от 500 турбини и ще генерира около 2500 мегавата електроенергия, обяви южнокорейският министър на икономиката на знанието.

 

"Като се има предвид малкият размер на нашите земи, разположените в морето вятърни електроцентрали, които по-малко увреждат околната среда и и предизвикват по-малко жалби от местните жители, са много по-обещаващ източник на енергия в сравнение с наземните вятърни централи", каза още той.


Четвъртата по големина икономика в Азия внася 97% от нужната й енергия от чужбина, най-вече във вид на горива, но е твърдо решена да намали зависимостта си от изкопаемите горива и да постигне диверсификация на енергийните си източници.

 

Миналия месец Сеул представи амбициозен петгодишен план да вложи 36 милиарда долара в развитието на възобновяемата енергия, която вижда като следващия мощен двигател за икономическия си растеж, целейки да се превърне в един от петте най-големи играчи в сектора.


По статията работи: