НАЧАЛО » българия

Шефът на КЕВР прогнозира поевтиняване на природния газ за следващото тримесечие с 13.65%

fb
3E news
fb
27-08-2015 11:39:00
fb

Очаква се цената на природния газ за следващото тримесечие да бъде с 13,65% по-ниска. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти в сградата на комисията, съобщи агенция Фокус.

„Считам, че природният газ ще поевтинее с общо 30% за годината. Предварителните разчети на „Булгаргаз” показват, че цената на природния газ за следващото тримесечие би трябвало да бъде с 13, 65% по-ниска”, заяви той.По думите на Иванов, ходът на движение на котировките на суровия петрол в последните 10 дни показва, че този процент може да бъде дори и по-голям.

Иван Иванов не пожела да коментира дали спадът в цената на природния газ ще се отрази на цената на парното през зимните месеци. На 10 септември Комисията за енергийно и водно регулиране ще получи ценово предложение на”Булгаргаз” за цените на природния газ. „Ще го проучим и ще излезем със становище до 30 септември за цената парното от 1 октомври, както е предвидено в нашите правила. За момента не мога да кажа нищо, защото не мога да говоря от името на комисията”, коментира Иванов.

"Комисията ще излезе със свое решение, защото няма пряка зависимост между цената на парното и природния газ. Природния газ е суровина и както цената на въглищата и нейното изменение няма пряко отражение върху цената на електроенергията, така и цената на природния газ няма пряко отражение върху топлинната енергия", каза още Иванов. 

КЕВР
цени на природен газ
Иван Иванов
По статията работи:

Галина Александрова