НАЧАЛО » българия

Шест са вече дружествата, отстранени от електроенергийния пазар

fb
3E news
fb
29-08-2018 10:22:00
fb

Дружествата, отстранени от електроенергийния пазар вече са шест. „Енергийна финансова група“ АД е новата компания, която няма да оперира на пазара на ток. Това става ясно от поредния списък с длъжници на Националната електрическа компания (НЕК) за цена „задължение към обществото“, публикувани на 27 август, но със задължения за три дни по-рано.

Отстраняването е отразено и в регистъра на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за търговските частници, регистрирани като координатори на стандартни балансиращи групи. Справката в този регистър показва осем отстранени досега от електроенергийния пазар дружества от общо 65. Шест са компаниите, оттеглили се от пазара, а две остават със статус „регистрирани“.

Припомняме, че цена „задължение към обществото“ вече е в правомощията на Фонд Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) след промените в Закона за енергетиката. 

Така от началото на август компаниите вече трябва да предоставят депозит или банкова гаранция за извършване на дейността си и освен това не трябва да имат задължения или да са ги просрочили. Август е и месецът за първата вноска за досегашните играчи на електроенергийния пазар по новите законови правила в частност, свързани с цена „задължение към обществото“.

Много показателно е как оттук нататък ще се движат търговските участници. При новите правила и най-малкото сътресения сред гилдията ще се отрази на пазара. Един от мотивите за законовите изменения бе невъзможността на НЕК да си събере вземанията, които образуват един общо взето постоянен дефицит от 50 млн. лв.

Междувременно от данните, публикувани от ФСЕС става ясно, че набраните и разходвани средства от Фонда за месец юни тази година са както следва:

- приходи за месец юни 2018 г. – 89 733 083 лв.

- извършени разходи за месец юни 2018 г.  – 37 446 833 лв.

Списъкът с длъжниците на НЕК:

ТОШЕЛ 92 ЕООД – отстранено от електроенергийния пазар;

АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД – отстранено от електроенергийния пазар;

АРКАДИЯ СЪРВИС АД;

ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД;

ДИКС 2001 – ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД;

ДЖИ ВИ АЙ ООД;

ЕЛПРО БЪЛГАРИЯ ООД;

ЕНЕКОД АД;

ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД – отстранено от електроенергийния пазар;

ЕНЕРДЖИ ПАУЪР ООД;

ЕСКО СЪРВИСИС ООД - отстранено от електроенергийния пазар;

КЕЙ АР ДЖИ ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар;

МОСТ ЕНЕРДЖИ АД;

САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД;

ХИДРОЕНЕРДЖИ ГРУП ООД;

ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар

НЕК
цена задължение към обществото
дружества отстранени от електроенергийния пазар
ЕСО
ФСЕС
По статията работи:

Маринела Арабаджиева