НАЧАЛО » българия

Четири проекта на Breeam BG за устойчиво строителство и живот

Методът се основава на британския опит

fb
3E news
fb
17-09-2010 12:24:31
fb

 

С проекти в Димитровград, Благоевград, в Лесотехническия университет организацията и в столицата Breeam BG стимулира устойчивото развитие в строителството. Breeam България е отворен, пазарен и доброволен български метод, за цялостна оценка на екологичното представяне на сградите и строителната среда, базиран на най-широко използвания едноименен британски метод, казва Андрея Момерин, управител на Greenworks BGи експерт в Вreeam.

В Димитровград по инициатива на кмета Стефан Димитров организацията участва в реконструиране на две училища, като ще се прилагат стандарти, много по-високи от действащите. Втората част на проекта предвижда обучение в областта на устойчивото развитие. Ще се опитаме да докажем също резултатите, постигнати във Великобритания, че при по-качествена и здравословна среда, се постигат и по-добри резултати в училище, коментира Момерин. Средствата за програмата ще дойдат от програма на норвежкото правителство за устойчивото развитие.

Проектът с Благоевград е адресиран към устойчивото развитие на общините Благоевград и Солун, като се ползват оперативните програми на Евросъюза. Във вторник ще бъде подписан с Лесотехническия университет меморандум за сътрудничество чрез системата на Breeam за висше образование. В началото на лятото Breeam България спечели проект по Оперативна програма "Регионално развитие" на МРРБ за университета за въвеждане на енергийно ефективни мерки, общодостъпна среда и ІТ инфраструктура - които са компоненти на устойчивото строителство.

Изцяло пазарно е сътрудничеството с гръцката компания Icon Gek Terna при строителството на Бизнес Тауер на столичния пл. "Македония". Организацията е консултант, за да получи строежът най-високо сертифициране по стандартите на Breeam, казва Андрея Момерин.


По статията работи:

Admin Admin