НАЧАЛО » българия

Черна гора проявява интерес към АЕЦ "Белене"

Балканската страна може да закупи миноритарен пакет от проекта, търсят се и варианти за износ на електроенергия

fb
3E news
fb
08-11-2018 04:50:00
fb

Черна гора проявява интерес да закупи миноритарен дял от проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно на провелата се днес среща между енергийния министър Теменужка Петкова и Снежана Радович, посланик на Черна гора у нас. Разговорът е в продължение на проведените през месец септември разговори между министър-председателя на Република България Бойко Борисов и колегата му Душко Маркович, припомнят от Министерство на енергетиката.

Енергийният министър информира посланик Радович за приетия на вчерашното заседание на Министерския съвет доклад, свързан с процедурата за избор на инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. Посланик Радович заяви, че Черна гора проявява интерес към участие в проекта с миноритарен дял.

Петкова и Радович се обединиха около създаването на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия.

АЕЦ "Белене"
Черна гора
Теменужка Петкова
Снежана Радович
участие
миноритарен дял
По статията работи:

Георги Велев