НАЧАЛО » българия

ЧЕЗ призова за тежки санкции и обединяване на усилията срещу посегателствата над инфраструктурни обекти

Трябва да бъдат инкриминирани сериозно не само преките извършители, но и пунктовете, които изкупуват технологичен отпадък на метали, заяви регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал

fb
3E news
fb
23-01-2014 11:35:00
fb


Ръководството на ЧЕЗ в България осъжда остро всички посегателства над инфраструктурни обекти, включително на жп и енергийна инфраструктура. Случаи като кражбата, довела до инцидента с дерайлиралия товарен влак в събота и множеството увреждания и кражби на кабели и други елементи на енергийната инфраструктура, застрашават живота, здравето и сигурността на гражданите и нормалното функциониране на институциите. Това казва в официално изявление от името на ръководството на ЧЕЗ България регионалният мениджър на компанията Петър Докладал.

"Ние се присъединяваме към отправените предложения този род противообществени прояви да бъдат определени като тероризъм. Настояваме за спешни промени в Наказателния кодекс и съответните, свързани с това документи, включително Закона за управление на отпадъците. Необходими са по-сериозни наказания за извършителите на подобни посегателства върху жп, електроенергийната и др. инфраструктури", допълва Докладал.

Според него, законът трябва да подходи с тежка ръка към всички, които нанасят не само материални щети, но и застрашават човешки животи. Нашата позиция е, че трябва да бъдат инкриминирани сериозно не само те, но и пунктовете, които изкупуват технологичен отпадък на метали. В момента контролът и наказанията не са достатъчно сериозни, за да предотвратят този род действия, подчертава регионалният мениджър на ЧЕЗ България.

От името на цялото ръководство, Петър Докладал се обръща с призив към всички доставчици на комунални услуги, чиито съоръжения са постоянно обект на посегателства, кражби и увреждания, за единни действия за прекратяване на тази порочна практика и на подобни престъпни посегателства. От кражбите страда цялостната икономика на страната, както и всеки един български гражданин, който често заплаща пораженията от собствения си джоб и чийто живот е застрашен, се казва в изявлението.

Посегателствата над съоръжения на ЧЕЗ застрашават захранването на важни държавни, общински, социални и свързани със сигурността и вътрешния ред на страната обекти. Още по-лошото обаче е, че последствията от това, което се случва сега, са дългосрочни, защото възстановяването на щетите от посегателствата намалява инвестиционните възможности на компанията и това ще се отрази на състоянието на мрежата в бъдеще.

Само през 2013 г. преките щети от кражби на електроенергийни съоръжения възлизат на близо 1,8 млн. лв., а нанесените поражения вследствие на тези кражби – на 7 млн. лв. Това са близо 9 млн. лв. само за изминалата година. От стъпването на компанията на българския пазар през 2005 до края на 2013 г. преките и непреки щети от посегателства на електроенергийни съоръжения на ЧЕЗ възлизат на близо 44 млн. лв. Но най-важното от всичко е, че нерядко набезите застрашават човешки животи.

"Затова искам да подчертая още веднъж: за справянето с подобна организирана престъпна дейност е необходимо организирано противодействие. В случая считаме, че то се изразява в спешни мерки по отношение на наказанията за извършителите и фирмите за изкупуване на цветни метали. Силно сме загрижени, тъй като продължаваме да регистрираме сериозни загуби, а клиентите не могат да получат сигурността и качеството, което заслужават. Единствено строгите наказания срещу подобни противообществени действия, които са във вреда на цялото общество, могат да доведат до ефективна и осезаема промяна", обобщава Петър Докладал.


ЧЕЗ
Петър Докладал
кражби на кабели
енергийна инфраструктура
инкриминиране
По статията работи:

Галина Александрова