Цените на индустриалния ток обсъжда днес на извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание във вторник, 8 януари, в Гранитна зала на Министерския съвет. Заседанието е по искане на синдикатите и ще разисква цените на електроенергията на свободния пазар.

В декларация до правителството в края на декември КНСБ изрази тревога от поскъпването на цените на тока за индустрията и предложи приемане на спешен комплекс от мерки за защита на населението от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимата. Работодателите от своя страна също предупредиха за поскъпване на основни стоки заради по-високите цени на електроенергията.

Цените на електроенергията на свободния пазар бяха в основата и на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с бизнеса и представители от българския енергиен сектор. В рамките на дискусията в министерството от БНЕБ информираха, че средната цена в сегмента „Пазар Ден напред“ от началото на годината е било за страната ни около 40 евро, при 45 евро в Румъния, 50 евро в Унгария и 60 евро в Гърция.
Цената на електроенергията на борсата бе разисквана и в рамките на комисията по енергетика към Народното събрание

 Заседанието на тристранката днес е свикано съгласно чл. 9, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество, във връзка с получена декларация от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) с искане за провеждане на извънредно заседание на Съвета, на което да се обсъдят теми от енергийния сектор, уточняват от правителствения пресцентър.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
3 коментари
 • 0 0
  3
  Нео не Либералски
  КНСБ да вземат малко да защитават правата на работниците си не на Бойковата шайка Пoмаци. За криминалните синдикати е крайно време да излязат от комунизма и да започнат реална работа за това за което хората дават парите си като членски внос. КЕВР и Енерго тристранките НЕК , ВИК, КЗК , и други такива да започнат реална работа не под диктовката на ГРОБ. Попитайте евро атлантическите помиари и Русия , защо сме в енергийна изолация а говорим че имаме стабилност . Попитайте ЕЦБ, защо искат да вкарат страната в евро зоната при положение че няма никакъв напредък по критериите за ЕРМ 2 . И последните доклади за сближаване защо показват нулев напредък през последните 10 години при положение че растежа е около 30% с натрупване при груба сметка. Тогава да се събира тристранката да заседава. Защото в германия от 1.01.2019 минималната часова ставка е 9.19 евро а тока е центове а в Милата ни Родина заплатата е 3лв. и 20 ст. а тока с ддс и такса пренос е почти лев за кв.ч. И тогава се замислете има ли изобщо Институции, Регулатори, Държава, Закони и Синдикати в България. Тогава да се събере да заседава тристранката пълна с псевдо патриоти, псевдо синдикати и псевдо олигарси " селски" бизнесмени на дребно!
  Напиши отговор
 • 1 0
  2
  Плипи
  На борсата малко ѝ се губи аритметиката, средната цена от началото на годината на споменатия пазар е около 73 евро. Нека да си влязат на сайта и да си го сметнат, както трябва, преди да дават подвеждаща информация: http://www.ibex.bg/bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0/%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/
  Напиши отговор
 • 1 0
  1
  Energetik
  Какво се получи с борсата на Делян - вместо да свали цените както обещаваше на индустрията, те се повишиха стремително
  Напиши отговор