НАЧАЛО » българия

Царското семейство продава къщата в с. Баня за 2,5 млн. евро

Имотът е обявен в сайта на "Российский аукционный дом"

fb
3E news
fb
06-01-2014 07:35:00
fb

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза продават наследената от баща си цар Борис III къща в гр. Баня, Карловско, за 2,5 млн. евро. Това става ясно от обявата за продан в сайта на "Российский аукционный дом" (auction-house.ru) за 2,5 млн. евро, който предлага и активите на „Бургаски корабостроителници“ и други български недвижими имоти, съобщава в. "Труд".

В обявата за царската вила пише, че се продават общо 9500 кв. м земя със сгради с обща площ 1000 квадрата. Посочено е, че къщата е паметник на културата и фасадата не може да бъде променяна. Имотът се рекламира с "прекрасен парк", в който дърветата са посадени от цар Борис III и със собствените минерални извори, които могат да се използват за лечебни цели. Минералната вода е била и причината последният цар на България да реши да построи вила в карловското село, обявено за град през 2002 г. с идването на Симеон Сакскобургготски в България.

В обявата се посочва, че къщата се обитава от персонал, а синът на цар Борис Симеон често я посещава с роднините и гостите си. Продавачът предлага заедно с къщата да бъдат купени и близката винарна "Розова долина", както и 65 000 кв. м прилежащи земи с още минерални извори. Земите можело да се използват за строителство на балнеохотели или санаториуми. Винарната пък се рекламира с производството на любимите вина на Леонид Брежнев. Цената и е 5,15 млн. евро.

Дворцовият комплекс в село Баня е издържан в духа на българската възрожденска архитектура. В него личат характeрните елементи и детайли - голям чардак с пет яки дъбови колони, които имат за задача да осигуряват устойчивостта на сградата. Така е описана къщата в Баня в официалния сайт на царското семейство kingsimeon.bg.

Прозорците са с кепенци и други традиционни елементи. Комплексът има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислугата. В имота се влиза през две дъбови ковани порти. Интериорът също е съобразен с най-доброто от възрожденските традиции за обзавеждане - миндери, ръчно везани възглавници и покривки.

Проектът на дворцовия комплекс е на известния архитект Иван Васильов. Заедно с Димитър Цолов той проектира редица значими сгради в София. Сред тях са БНБ и Народната библиотека.

царската вила в с. Баня
продажба
Симеон Сакскобургготски
По статията работи: