НАЧАЛО » българия

Хасан Адемов: Пенсионната система заплашва финансовата стабилност на страната

fb
3E news
fb
03-01-2014 10:59:00
fb

Последните години пенсионната е използвана за решаването на проблемите в други сектори, а в резултат днес това поставя под съмнение фискалната стабилност на държавата. Това коментира пред bTV министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. За пенсии държавата плаща 8.1 млрд. лв. годишно, от които 5 млрд. лв. са от данъци, а не от осигурителни вноски. 

"Ако имаме проблеми на пазара на труда и продължим с ранното пенсиониране, ще изпаднем в ситуацията да не плащаме и този нисък размер на пенсиите. Замразяването на възрастта и стажа (в сила от 1 януари 2014 г.) са мерки за увеличаване на дефицита, трябва да съхраним финансовата стабилност на пенсионната система и да разположим отделни мерки във времето", каза Адемов.  

В отговор на въпроси на зрителите той коментира отказа на управляващите да приемат възможността за ранно пенсиониране, предлагана от БСП, с демографската ситуация в страната и препоръките на Европейската комисия. "2013-та година е рекордна след 1946-та по ниска раждаемост, населението намалява и застарява. Брюксел ни дава 2 млрд. лв. за заетост, квалификация и преквалификация, ние ги използваме, но и предлагаме ранно пенсиониране", каза министърът. Той повтори, че хората търсят възможност да се пенсионират, за да допълнят доходите си, а не за да спрат да работят.

С над 69 млн. лв. се увеличи бюджетът  на МТСП за подкрепа на децата и семействата през 2014 г. Адемов припомни, че се въвеждат диференцирани размери на месечните помощи за отглеждане на дете, като за първо дете размерът на помощта е 35 лв., за второ дете - 50 лв., и за трето и всяко следващо дете по 35 лв. Помощите за близнаци и деца с трайни увреждания са  75 и 100 лв. Размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания е увеличена на 240 лв.

„Програмата за личните асистенти ще продължи. Предвиждаме около 2 000 лични асистенти средногодишно да бъдат назначавани“, съобщи министър Адемов. Той обясни, че „както всяка една програма, тя е за определен период, за определена бройка хора и не може да обхване всички“.

По повод двете идеи на социалистите - за ранното пенсиониране и за по-висок подоходен данък за средната класа, срещу които възразява ДПС, Адемов отговори, че предизборните обещания се дават за четири години, а програмата за управление е различна от тях и включва консенсусни политики.   

Хасан Адемов се ангажира работата на експертите да продължи и в търсене на консенсусна формула за нарастване на минималната заплата според обективни критерии, независещи от политиците - средната заплата, инфлацията, линията на бедността. 

В същото време ранното пенсиониране засега остава, а тази година възрастта и стажа за пенсионирани няма да бъдат променяни. За повечето от хората ранно пенсиониране трябва да остане, всеки трябва да може да пенсионира когато поиска, всеки преценя своето състояние и способност за работа.

Застаряването на населението обаче продължава - в момента 100 работещи издържат 81 пенсионери. През 2060 г. ако застаряването на населението продължи, ще се окаже, че един работещ ще издържа двама пенсионери.

работещи
пенсионери
финансова стабилност
пенсионна система
По статията работи: