Хасан Адемов: Пенсионната система заплашва финансовата стабилност на страната

Последните години пенсионната е използвана за решаването на проблемите в други сектори, а в резултат днес това поставя под съмнение фискалната стабилност на държавата. Това коментира пред bTV министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. За пенсии държавата плаща 8.1 млрд. лв. годишно, от които 5 млрд. лв. са от данъци, а не от осигурителни вноски. 

"Ако имаме проблеми на пазара на труда и продължим с ранното пенсиониране, ще изпаднем в ситуацията да не плащаме и този нисък размер на пенсиите. Замразяването на възрастта и стажа (в сила от 1 януари 2014 г.) са мерки за увеличаване на дефицита, трябва да съхраним финансовата стабилност на пенсионната система и да разположим отделни мерки във времето", каза Адемов.  

В отговор на въпроси на зрителите той коментира отказа на управляващите да приемат възможността за ранно пенсиониране, предлагана от БСП, с демографската ситуация в страната и препоръките на Европейската комисия. "2013-та година е рекордна след 1946-та по ниска раждаемост, населението намалява и застарява. Брюксел ни дава 2 млрд. лв. за заетост, квалификация и преквалификация, ние ги използваме, но и предлагаме ранно пенсиониране", каза министърът. Той повтори, че хората търсят възможност да се пенсионират, за да допълнят доходите си, а не за да спрат да работят.

С над 69 млн. лв. се увеличи бюджетът  на МТСП за подкрепа на децата и семействата през 2014 г. Адемов припомни, че се въвеждат диференцирани размери на месечните помощи за отглеждане на дете, като за първо дете размерът на помощта е 35 лв., за второ дете - 50 лв., и за трето и всяко следващо дете по 35 лв. Помощите за близнаци и деца с трайни увреждания са  75 и 100 лв. Размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания е увеличена на 240 лв.

„Програмата за личните асистенти ще продължи. Предвиждаме около 2 000 лични асистенти средногодишно да бъдат назначавани“, съобщи министър Адемов. Той обясни, че „както всяка една програма, тя е за определен период, за определена бройка хора и не може да обхване всички“.

По повод двете идеи на социалистите - за ранното пенсиониране и за по-висок подоходен данък за средната класа, срещу които възразява ДПС, Адемов отговори, че предизборните обещания се дават за четири години, а програмата за управление е различна от тях и включва консенсусни политики.   

Хасан Адемов се ангажира работата на експертите да продължи и в търсене на консенсусна формула за нарастване на минималната заплата според обективни критерии, независещи от политиците - средната заплата, инфлацията, линията на бедността. 

В същото време ранното пенсиониране засега остава, а тази година възрастта и стажа за пенсионирани няма да бъдат променяни. За повечето от хората ранно пенсиониране трябва да остане, всеки трябва да може да пенсионира когато поиска, всеки преценя своето състояние и способност за работа.

Застаряването на населението обаче продължава - в момента 100 работещи издържат 81 пенсионери. През 2060 г. ако застаряването на населението продължи, ще се окаже, че един работещ ще издържа двама пенсионери.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари