"Формулировката" на парламентарното решение ще е от значение как и дали "Росатом" ще се включи в проекта за АЕЦ "Белене"

Руската компания „Росатом“ ще изчака Народното събрание да се произнесе по проекта за АЕЦ „Белене“ и по-точно „формулировката“ на решението . Едва тогава ще обсъди и съответно ще реши дали ще се включи в надпреварата и „в каква степен и под каква форма“. Това коментира пред журналисти Вадим Титов, директор на „Росатом“ за Централна и Източна Европа по време на международната конференция за ядрена енергетика, организирана от Булатом.

Внасянето на проекта за АЕЦ „Белене“ в Народното събрание означава, че правителството се ангажира с развитието на ядрената енергетика в бъдеще.  

За нас това означава, че още една страна се присъединява към развитието на ядрената енергетика, каза дипломатично Титов.
Директорът на руската ядрена корпорация отбеляза колко важни са за компанията дебатите в парламента и в частност „как ще бъде формулирано решението и какви условия ще бъда поставени“. Той обърна внимание на спецификата на самия консервативен отрасъл ядрена енергетика в световен мащаб.

„В света няма 100 % ядрена централа частна собственост. В света има различни форми за участие“, каза той и припомни, че строителството е дълъг и сложен процес. От друга гледна точка, по думите му, строителството на такъв проект е важно за икономическото развитие на дадена страна.

Директорът на „Росатом“ за Централна и Източна Европа още веднъж  подчерта, че руската компания ще изчака решението на Народното събрание ,като наблегна отново на „формулировката,“ за да реши какви действия трябва да предприеме.

В отговор на въпрос дали е имало запитване за участие на „Росатом“ Титов каза, че никой не се е обръщал с такова искане към компанията, но припомни, че са в много добри отношения с министерство на енергетиката. „От друга страна е нормално, тъй като все още е в действие старото решение“ каза той и вметна, че при скорошните посещения и срещите на президента  Радев и премиера Борисов в Русия е дадено обещание за подкрепа на проекта „защото е разработен от нас, оборудването е изработено от нас и за нас е логично да довършим този проект“.

„Зная какво искате да чуете от мен. Но какъв отговор да ви дам при положение, че не сме разговаряли с българската страна. Такива обсъждания ще има, когато се пристъпи към практическа реализация на проекта“, каза той в отговор на въпрос дали вижда компанията „като строител или инвеститор“.

„Росатом“ има опит при инвестициите в АЕЦ и за нас това не е нещо невъзможно. Всички детайли обаче трябва да се обсъждат последователно, лаконичен бе представителят на руската корпорация.

„Ние безусловно сме заинтересовани проектът да се експлоатира и двата блока да работят и да произвеждат електроенергия на територията на България“, допълни той.

Колкото до финансовият ресурс, то той не е проблем за „Росатом“, а има и възможност за осъществяване на финансиране по модела на АЕЦ „Пакш 2“. Още повече, че това  е модел, по който руската корпорация работи и в Беларус, Бангладеш, Египет.

Титов припомни, че руската корпорация е инвестирала и в АЕЦ „Ханхикиви“ , Финландия при това изгодно при различен модел. Различен е и моделът на финансиране на АЕЦ „Аккую“. С китайските партньори например се работи по четири варианта обясни той и бе категоричен, че проектът за АЕЦ „Белене“ е изключително привлекателен. Въпреки това  представителят на руската ядрена корпорация не се ангажира и с вариант за участие в алианс с други компании, като даде да се разбере, че не се притесняват от конкурси. Освен това още веднъж намекна колко продължителни и трудни са детайлите и процедурите, през които трябва да се премине. 







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари