НАЧАЛО » българия

Фолксваген се вълнува от покупката на Фиат заради позициите й в САЩ

fb
3E news
fb
19-07-2014 07:18:00
fb

Възможните варианти автомобилния гигант "Фолксваген" да изкупи ФКА (Fiat Chrysler Automobiles - FCA) вече все повече се обсъжда в Италия. Разкритието, което освен в Италия има отзвук в Америка и Азия, бе направено от германското списание Manager Magazin с позоваване на анонимни източници, предаде БТА.

Твърдението, което засега остава непотвърдено, но и неопровергано, вероятно съдържа елементи на истински намерения. В края на януари бе официално обявено сливането на италианския гигант "Фиат", основан през 1899 година, с американската корпорация Крайслер, учредена през 1925 година.

През 2011 година Фиат изкупи акциите на Крайслер притежание на Министерството на финансите на САЩ. Така Фиат се превърна в мажоритарен акционер. На 1 януари тази година италианската компания обяви, че изкупува и останалите акции на Крайслер на стойност 3,65 милиарда долара, като операцията приключи три седмици по-късно.

Новият холдинг се нарича Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и разполага със 158 производствени комплекса, 77 центъра за научно-технически изследвания и 215 хиляди души персонал, които са съсредоточени в САЩ, Бразилия, Италия и Китай.

Напоследък се появиха съобщения, че "Фиат-Крайслер" възнамерявала да се концентрира върху луксозните си марки като "Ферари", оттегляйки се от масовите пазари. Именно тук специалистите съзират мотив за евентуалната намеса на Фолксваген.

Германският гигант, който е на второ място в света по производство на автомобили след японския колос Тойота, не се представя успешно на пазара в САЩ, където през тази година е успял да пласира едва 180 хиляди автомобили от общо три милиона продажби. Логично се появява ново решение - Фолксваген на закупи американска марка с добри пазарни позиции и използва нейната дистрибуторска мрежа за разширяване на пазара в САЩ.

Такава марка несъмнено е Крайслер. Тогава ще се окаже, че всъщност Фолксваген се интересува не от целия холдинг Фиат Крайслер, а само от неговия американски дял.

Фиат Крайслер
продажба
По статията работи:

Георги Велев