НАЧАЛО » българия

Фирмите за бързи кредити ще са с капитал от поне 1 млн. лева и ще се лицензират от КФН

Комисията пък ще мине на собствена издръжка за в бъдеще

fb
3E news
fb
02-07-2014 04:41:00
fb

Небанковите финансови институции ще трябва да имат собствен капитал от поне 1 млн. лева и да бъдат лицензирани за дейността си от Комисията за финансов надзор. Това одобриха днес депутатите на първо четене при приемането на новия Закон за небанковите финансови институции, предоставящи кредити на потребители. Създаването на новия закон, регулиращ работата на фирмите за бързи кредити, бе одобрено от министерствата на финансите и икономиката, БНБ и Комисията за финансов надзор.

Депутатите разгледаха законопроекта на икономическа комисия, въпреки възраженията на партия ГЕРБ за разглеждане на закона. Депутатите от партията напуснаха още в началото заседанието.

От бизнеса като цяло одобриха приемането на такъв закон, но поискаха прецизиране на текстовете им. В документа се предвижда Комисията за финансов надзор вече да се издържа от собствените си приходи, а не от държавния бюджет. Това на практика означава КФН да вдигне таксите си при равни други условия, обясни по време на дискусията Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според него това ще унищожи българските компании, които се лицензират от КФН. В крайна сметка така ще бъде формиран един олигополен пазар на финансови институции, смята още Велев. Представителите на Българската стопанска камара също поискаха тази промяна да отпадне. От БСК дори обясниха, че е прекалено нисък прага от 1 млн. лева капитал на фирми за подобна дейност. Според тях той трябва да бъде увеличен на поне 2 млн. лева.

При определени условия вземанията на КФН ще могат да се събират от частни съдебни изпълнители, става ясно от законопроекта.
Новия законопроект бе подкрепен „генерално“ и от Асоциацията за небанково кредитиране. При приемането му обаче трябва да бъде постигнат баланс между КФН, институциите и клиентите, обясни Неделчо Спасов от асоциацията. Той обясни, че е добре да бъде прецизиран документа, защото  

Според вносителите на закона – депутатите Румен Гечев и Йордан Цонев, документът е съгласуван и с Европейската централна банка, а в близките дни се очаква и други финансови институции от ЕС да одобрят проектозакона.
От Асоциацията на колекторските фирми също поискаха да бъдат включени като лицензионен режим към КФН, стана ясно днес по време на обсъждането.

КФН ще утвърждава общите условия на договорите, по които тези компании ще отпускат кредити. КФН, МВР и ДАНС ще могат да проверяват компаниите, когато има основание за това.

Три месеца след приемането на закона компаниите ще трябва да се приведат в съответствие с промените. Новите правила засягат 130 небанкови финансови институции. По оценки на Асоциацията за небанково кредитиране обемът на отпуснатите потребителски кредити от небанковите институции е около 1,5 млрд. лв.

фирми за бързи кредити
закон
Комисия за финансов надзор
кредити от нефинансови институции
бързи кредити
По статията работи:

Георги Велев