Фактурите на ЧЕЗ за януари ще съдържат данни за два периода

Информация за съдържанието на месечните сметки може да бъде намерена на уебсайта www.cez.bg

Фактурите, които битовите клиенти на ЧЕЗ получават за консумираната енергия през януари, ще съдържат данни за два периода – от датата на предишното отчитане до датата на влизане в сила на Решение № 43 от 30.12.2013 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), по старите цени и след датата на решението до края на отчетния период по новите, по-ниски цени. Със своето решение от 30.12.2013 г. ДКЕВР понижи крайните продажни цени на електроенергията за битовите клиенти на ЧЕЗ, както следва:

 

Тарифа Стара цена без ДДС Нова цена без ДДС Намаление
Дневна тарифа 0.15085 лв./кВтч 0.14949 лв./кВтч -0.90%
Нощна тарифа 0.09458 лв./кВтч 0.08508 лв./кВтч -10.04%

 

Считано от 30 декември 2013 г. дневната тарифа за клиентите на ЧЕЗ бе намалена с 0,90%, а нощната тарифа - с 10,04%. Понижението на сметката на всеки отделен битов клиент зависи от неговото индивидуално потребление по дневна и нощна тарифа. С новите цени средно статистическата сметка на битов клиент ще се намали с 2,51%.

„Наличието на данни за два периода в сметката за януари – преди и след влизане в сила на решението на ДКЕВР – се налага, за да се отрази коректно консумацията по старите и по новите цени. Фактурата през следващия месец - февруари, ще бъде изцяло по новите, по-ниски цени”, каза Зорница Генова, Директор на „Търговско управление и регулация“.

Моделът на ценообразуване и цените на електроенергията се определят от ДКЕВР. В резултат на ценовото решение на ДКЕВР, частта от крайната продажна цена на електроенергията, която остава в дружествата на ЧЕЗ в България, беше отново намалена. Това е поредното понижение на дела на ЧЕЗ в крайната цена – от 9,28% през юли 2012 г., до 2,49% от 1 август 2013 г., а след последното намаление на цените, делът на ЧЕЗ вече е 1,15%. Това означава, че от сметка на битов клиент на стойност 100 лв. за дружествата от групата на ЧЕЗ в България остават едва 1,15 лв. С такъв минимален обем от средства компанията ще се наложи да поддържа и подобрява клиентските услуги, да инвестира и обновява електроразпределителната мрежа в Западна България.

Повече информация за съдържанието на януарските фактури може да бъде получена на денонощната информационна линия на ЧЕЗ 0700 10 010, в Центровете за обслужване на клиенти и на корпоративния сайт www.cez.bg.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари