НАЧАЛО » българия

Утре ще бъде изпитан поредният български електромобил

В сряда ще бъде демонстриран "Greenbo" - китайски фабричен модел, внесен от частна фирма

fb
3E news
fb
29-10-2010 11:15:54
fb

 

Експерименталният български електромобил, който ще бъде пуснат в движение утре, е разработен на основата на Фиат "Пунто" - разкри за 3-е. news председателят на Индустриален клъстер "Електромобили" Илия Левков. Разработен е за много кратко време във фирмата "Ековолт", разкри той, която представлявала малък иновационен център.
Най-скъпото нещо в осъществяването на проекта е развойната част в конверсията от двигател с вътрешно горене към задвижване с електричество, коментира Илия Левков. Използвани са сухи оловни акумулатори на "Монбат", които вместо с електролит са пълни със специална паста. Очаква се пробегът на машината да е около 100 км. Използвани са постояннотокови синхронни двигатели с мощност 15 Квт, произведени в "Екита" – Петрич – фирма, която също е член на клъстера.
В сряда пък ще бъде демонстриран китайският фабричен сериен електромобил. Той е внесен от частна фирма, разкри председателят на клъстера, и българската му марка е "Greenво" (от green, защото работи със зелена енергия). Илия Левков. Цената била 25-26 хил. лева - приемлива в сравнение с останалите фабрични модели, които струват от 35 до 55 хил. евро, най-скъпите са дори 120 хил. долара, коментира Илия Левков. Той призна, че собственикът имал големи проблеми около вноса на возилото, тъй като в митническата номенклатура липсва стоката "електромобил". В понеделник и вторник престояла и регистрацията на колата в КАТ.
Зареждането е традиционното за електромобилите – от мрежа 220 волта, тъй като колата е с вграден токоизправител.
Въпреки че не развиваме автомобилостроене, вече има няколко български разработки на електромобили. Миналата година в Стара Загора бе демонстрирана машината на изобретателя Цветомир Белчев. Фирмата "Ди-Вен" показа свой модел в Лом, Русенският технически университет също. Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" демонстрира експерименталната си разработка на базата на "Рено Канго"с монтирана на покрива слънчева батерия на Пловдивския технически панаир.  Догодина в Ловеч трябва да започне серийното монтирането на китайски електромобили, предназначени за пазара.


По статията работи:

Admin Admin