НАЧАЛО » българия

Управляващите ще създадат комисия за проверка на реализираните ВЕИ проекти

fb
3E news
fb
23-08-2011 04:16:26
fb

Депутати от ГЕРБ и икономическото министерство обмислят създаването на междуведомствена комисия, която да провери реализираните проекти след влизането на новия закон за възобновяемите енергийни източници(ВЕИ). В нея трябва да участват представители на ДНСК, МРРБ, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и МОСВ.

 

Тя трябва да провери истинността на издадените акт 15 за извършване на проби на екоцентрали, твърди източник от ведомството пред 3Е. По закон актът дава право на инвеститорите да получат преференциална цена за изкупуване на произведената енергия.Представители на браншовите организации потвърдиха, че знаят за идеята. Според тях най-малкото комисията не може да има правомощия по проверката, защото това нарушава не само закона, но Конституцията. Вместо да правят междуведомствена комисия, по-добре ДКЕВР да проверки колко от компании, които имат предварителни договори са платили гаранцията си за присъединяване, коментира председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков.

 

Управляващите подозират, че повечето от компаниите са побързали да довършат започнатите проекти и да получат акта, които се издава от Дирекцията за национален строителенн контрол, за да се възползват от високата цена на тока. С влизането на закона в сила Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали например с над 20% цената на енергията, произведена от фотоволтаични паркове. Зам.председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов отрече да информиран за намерението за създаване на групата.


По статията работи: