"Уестингхаус" заговори и за 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

В китайската АЕЦ "Санмен" догодина ще бъде готов първият ядрен блок по технология AP 1000

AP 1000

„Уестингхаус“ разглежда възможността да строи и 8-ми блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това обяви в отговор на въпрос на 3eNews Ранди Галм, вицепрезидент и директор по развитието на проектите на „Уестингхаус“ в Европа, Близкия изток и Африка. Той обясни, че този вариант за момента не е във фокуса на компанията, но се разглежда като по-далечна възможност. Припомняме, че преди седмица премиерът Пламен Орешарски обяви, че правителството мисли и за изграждането на 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

В момента сме насочили усилията си към строежа на 7-ми блок на площадката и това обсъждаме с Българския енергиен холдинг. В същото време обаче стои и перспективата за 8-ми блок, защото реакторите се проектират да се строят по двойки по принцип, обясни още Галм.
От дружеството припомниха, че в момента се обсъждат варианти финансирането на 7-ми блок да се осъществи от американската експортна банка Ексимбанк и Японската банка за международно сътрудничество. Засега не се дават повече подробности по финансирането.

Галм припомни, че референтен блок за технологията AP 1000 ще бъде строящият се в момента реактор на площадката Санмен. Той се очаква да бъде завършен през следващата година. След това, през 2017 г. се очаква да бъде построен и такъв реактор в САЩ – в централата Вогъл.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    ole
    И как ще докарат цената на тока под 220лв./МВч? И кой ще плаща за този абсолютно непродаваем ток? Със сигурност няма да са банките, осигуряващи "финансирането"
    Напиши отговор