„Уорли Парсънс“ осъди НЕК за 32 млн. евро за АЕЦ „Белене“

В договора между НЕК и консултантът "Уорли Парсънс" липсва клауза за прекратяването му, ако бъде прекратен основният договор за изграждането на централата от руската "Атомстройекспорт"

"Уорли парсънс“ осъди Националната електическа компания (НЕК) по делото за АЕЦ „Белене“. В резултат електрическата компания ще трябва да плати на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белне” от октомври 2013 г. Решението на арбитража е окончателно.

Теливизия Би Ти Ви също потвърди новината, позовавайки се на Министерство на енергетиката.

Припомняме, че НЕК по времето на първия кабинет „Борисов“ преустанови едностранно договора с архитект-инженера в лицето на „Уорли Парсънс“, а компанията заведе иск.

Решението за развалянето на договора между НЕК и „Уорли Парсънс“, е взето във връзка с Решение №250 на Министерски съвет и Решение на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора. Архитект-инженера тогава бе уведомен за решението на НЕК.

В договора, който е бил сключен преди години между Националната електрическа компания и избраната за консултант на проекта АЕЦ "Белене" - фирмата "Уорли Парсънс", липсва клауза за прекратяването му,  в случай, че бъде прекратен основният договор за изграждането на централата от руската "Атомстройекспорт". Така просто е било въпрос на време НЕК отново да бъде осъдена, съобщава в интервю за БНР изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

265.863 млн. евро е платила НЕК на "Уорли парсънс" до прекратяването на договора. "Този договор не защитава по никакъв начин инвеститора", заяви Илиев.

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари