НАЧАЛО » българия

„Уорли Парсънс“ осъди НЕК за 32 млн. евро за АЕЦ „Белене“

В договора между НЕК и консултантът "Уорли Парсънс" липсва клауза за прекратяването му, ако бъде прекратен основният договор за изграждането на централата от руската "Атомстройекспорт"

fb
3E news
fb
16-09-2018 07:33:00
fb

"Уорли парсънс“ осъди Националната електическа компания (НЕК) по делото за АЕЦ „Белене“. В резултат електрическата компания ще трябва да плати на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белне” от октомври 2013 г. Решението на арбитража е окончателно.

Теливизия Би Ти Ви също потвърди новината, позовавайки се на Министерство на енергетиката.

Припомняме, че НЕК по времето на първия кабинет „Борисов“ преустанови едностранно договора с архитект-инженера в лицето на „Уорли Парсънс“, а компанията заведе иск.

Решението за развалянето на договора между НЕК и „Уорли Парсънс“, е взето във връзка с Решение №250 на Министерски съвет и Решение на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора. Архитект-инженера тогава бе уведомен за решението на НЕК.

В договора, който е бил сключен преди години между Националната електрическа компания и избраната за консултант на проекта АЕЦ "Белене" - фирмата "Уорли Парсънс", липсва клауза за прекратяването му,  в случай, че бъде прекратен основният договор за изграждането на централата от руската "Атомстройекспорт". Така просто е било въпрос на време НЕК отново да бъде осъдена, съобщава в интервю за БНР изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

265.863 млн. евро е платила НЕК на "Уорли парсънс" до прекратяването на договора. "Този договор не защитава по никакъв начин инвеститора", заяви Илиев.НЕК
АЕЦ "Белене"
Уорли Парсънс
По статията работи:

Маринела Арабаджиева