НАЧАЛО » българия

Търсим подкрепа на проекта за газов разпределителен център на международен форум в София

fb
3E news
fb
06-02-2015 03:55:00
fb


България ще търси подкрепа за построяването на газов разпределителен център в страната по време на международен енергиен форум в София. В понеделник, 9 февруари, столицата ще бъде домакин на среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която ще работи по най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки. Основна тема в разговорите ще бъде изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет (МС).


В разговорите на първата среща на Групата се очаква да участват заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа. От българска страна в срещата на групата ще вземат участие вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и заместник-министър Антон Павлов.

На срещата ще бъдат обсъдени енергийните предизвикателства пред България, развитието на газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа и потенциалното им въздействие върху сигурността на доставките на гориво за ЕС. В частност Групата ще бъде натоварена със задачата да оцени дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите на европейския енергиен съюз.

За създаването на такава група се договориха енергийните министри на държавите-членки, засегнати от прекратяването на "Южен поток", в Брюксел на среща със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович.

Премиерът Борисов вече представи идеята пред ЕК – България да се превърне в газоразпределителен център за държавите-членки на ЕС в региона, както и за страните от Европейската енергийна общност. Председателят Юнкер, както и заместник-председателят Шефчович, изразиха силната си подкрепа за създаването на газови хъбове, които да играят важна роля за развитието на регионалните енергийни пазари.

По време на последната среща на Борисов с Марош Шефчович беше обсъдена готовността на ЕС да направи оценка как съществуващите механизми за финансова подкрепа (Ten-E, Механизмът за свързване на Европа и Европейският фонд за стратегически инвестиции) могат да спомогнат за осигуряването на финансиране и бързото прилагане на проектите в сферата на енергетиката.

газов хъб
газов разпределителен център
По статията работи:

Галина Александрова