НАЧАЛО » българия

Турция ще купува по-евтино руския газ от "Син поток"

fb
3E news
fb
02-03-2015 04:55:00
fb


След като бяха удължени преговорите с Русия, постигнахме споразумение  цената на газа, който купуваме от газопровода "Син поток", да бъде намалена с 10.25%. Това съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Цените, на които "Газпром" продава синьото гориво на различните държави по двустранни договори обикновено са търговска тайна. Затова и в този случай конретна цена не се спооменава. В прогнозата на руската газова компания за тази година обаче се посочва спад на средната цена за европейските пазари до 222 долара за 1000 куб. м.

Икономиката на Турция зависи силно от руския внос на природен газ и нефт. Получената отстъпка обаче няма да бъде усетена от турските потребители, тъй като е по-малка от поскъпването на долара срещу лирата, каза Йълдъз.

От втората половина на миналата година Турция и Русия се радват на засилващи се търговски и енергийни връзки. През февруари двете държави подписаха предварително споразумение за изграждането на нов газопровод, с името "Турски поток", който трябва да замести прекратения "Южен поток”.

пазар на газ
цени на газ
Син поток
По статията работи:

Галина Александрова