Три газопровода и три морета: BRUA, TAP , IAP и газификацията на Югоизточна Европа

В нов доклад „Три газопровода и три морета: BRUA. Tap. IAP и газификацията на Югоизточна Европа, Джон Робъртс от  Global Energy Center  разглежда цялостното състояние на газовата инфраструктура и взаимната свързаност в цяла Югоизточна Европа.


Интеграцията в региона, която включва страни, които преди са били членове на Варшавския договор, е от решаващо значение не само за икономическото развитие и по-нататъшната интеграция на европейския газов пазар, но също така и бариера срещу разширяването на доставките на руски газ. Междусистемното свързване (или интерконекторно свързване ) предлага възможности и ликвидност, които са от решаващо значение за конкуренцията и енергийната сигурност, коментират редакторите от Global Gas perspectives, които публикуват и пълният доклад в обем от 31 страници.

В доклада си Робъртс предоставя актуална информация докъде са стигнали нещата по отношение на критичните инициативи и отделните проекти, като акцентира върху проектите на трите морета – газопровода BRUA, Транс адриатическия газопровод (TAP) и Йонийско адриатическия тръбопровод, в това число и по проекта за втечнен природен газ на остров Кърк, както и усилията за газификация на Югоизточна Европа. Тези проекти, тяхната по-широка подкрепа и финансирането им са от решаващо значение. В същото време предизвикателствата са свързани с това кои от проектите са приоритетни, а също така и как се допълват или конкурират помежду си, пише в редакторската си бележка специализираното издание.

Освен това е любопитна и гледната точка за "Турски поток", а и по отношение на опциите за доставка на руски газ, проблемите и възможностите за навлизането на втечнен природен газ.

От решаващо значение е да се обърне повече внимание на бъдещето на газовия пазар в Югоизточна Европа. Както заключава Джон Робъртс, „Проектите, които се разглеждат в настоящия доклад ще допринесат за  целта на ЕС и Енергийната общност - добро и ефективно функциониране на газопреносната мрежа в региона.

 

 

Пълният доклад може да прочетете тук:  http://www.atlanticcouncil.org/images/publications/Three_Seas_and_Three_Pipelines_WEB.pdfКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари