НАЧАЛО » българия

Топлофикация "София" и Ковачки дължат над 220 млн.лв. на "Булгаргаз"

"Булгаргаз" и ДКЕВР не знаят колко е недовзетия приход на газовото дружество, правят работна група

fb
3E news
fb
25-03-2014 11:38:00
fb

Оперативните задължения на топлофикационните дружества към „Булгаргаз” надхвърлят 85% и са структуроопределящи.  По оперативни данни към 25 март  Топлофикация „София”  дължи 191 млн. лв., а трите топлофикации Враца, Плевен и Бургас – около 39 млн. лв. Това съобщи в рамките на днешното открито заседание в ДКЕВР представителят на „Булгаргаз” Александър Петров. По думите му дружеството е предприело всички законови стъпки за събиране на вземанията си, включително и по съдебен ред.

От „Булгаргаз” напомниха, че имат споразумение с Топлофикация „София” за разсрочване на задълженията и такова споразумение предстои да бъде направено и на топлофикационното дружество в Бургас. Припомняме, че разсрочените дългове само на Топлофикация "София" са 500 млн.лв. по данни на Българския енергиен холдинг. 

„Булгаргаз” не е съгласен с доклада на ДКЕВР за намаление на цената на природния газ с 4,56% или 601,25 лв. за 1000 куб метра. Още днес дружеството ще депозира становището си, съобщи Александър Петров. Припомняме, че предложението на „Булгаргаз” към ДКЕВР беше за утвърждаване на цена на природния газ за второ тримесечие на 2014 г. в размер на 612,80 лв./хм3 без акциз и ДДС – намаление със 17,20 лв./хм3 (2,73 %) в сравнение с действащата цена.

В рамките на заседанието стана ясно, че нито „Булгаргаз”, нито ДКЕВР са наясно с размера на недовзетия приход на газовото дружество. „В момента не мога да кажа точната сума”, коментира перд журналисти Александър Петров.

Представителят на  ДКЕВР Димитър Димтров коментира също, че комисията не е наясно колко е  недовзетият приход и затова след подробното разглеждане на възражението от „Булгаргаз” ще бъде определена цена за тримесечието, а впоследствие работна група ще изчислява колко е недовзетият приход от страна на дружеството. Целта ще е да прекъснем цялата тази въртележка с недовзетия приход, коза Димитров.

От своя страна председателят на ДКЕВР Боян Боев изиска „Булгаргаз” да представи доклад с всички задължения на газовото дружество.

 

Булгаргаз
ДКЕВР
Топлофикация "София"
Топлофикация Плевен
По статията работи:

Маринела Арабаджиева