НАЧАЛО » българия

Токът поевтинява от Нова година за сметка на производителите и ЕРП-тата

ДКЕВР започва проверка на енергийните компании и топлофикациите

fb
3E news
fb
20-12-2013 05:09:00
fb
Нощната тарифа на тока за бита ще бъде намалена с 10% от 1 януари 2014 г., обясни днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. Понижение с 1% ще има за дневната тарифа на електроенергията, а при бизнеса намалението е с 1,5%. Според Боев новите цени ще дадат възможност малките фирми да запазят позициите си на пазара.

Освен това ДКЕВР намалява технологично признатите разходи на електроразпределителните дружества с 2%. Регулаторът планира и двойно понижение на цените за пренос и достъп по електропреносната мрежа – от 12,47 лв./мвтч сега тя става 6,91 лв./мвтч. Според Боев по този начин се създават по-добри условия за работа на енергийните компании. Очаква се това да гарантира допълнителен ресурс за икономиката като цяло и да осигури допълнителна възможност за износ и ще гарантира сигурност на крайните потребители на електроенергия.

Намаление на цените ще има и при разполагаемостта на АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Бобов Дол“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ с около 1,5%.

При ТЕЦ „Варна“ с 7% ще падне цената за разполагаемост, обясни още Боев. По думите му при заводските централи и топлофикациите намалението е между 2,5 и 4,5% в зависимост откъде комисията е успяла да намери резерви. По този начин ще се осигури конкурентна работа на производителите.

Цената на НЕК пък се увеличава с около 5 лева и ще бъде 100,43 лв./мвтч. Причината е, че в предните разчети не беше отчетена загубата на дружеството от балансирането на системата и допълнителната работа на помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ). Тези разходи са за 120 млн. лв. и се очаква да бъдат възстановени с приемането на новите цени. От комисията за момента няма да пипат цените на производството на ток от американските централи в района на „Марица-Изток“

Факт е и разделянето на ЕСО от НЕК, като се очаква документите да бъдат представени в Търговския регистър.

Цената на природния газ за момента няма да се променя, обясниха от комисията.

Още в началото на следващата година комисията започва планови проверки на трите електроразпределителни компании – ЧЕЗ, EVNи „Енерго-Про“. Проверки ще има и на ЕРП „Златни пясъци“ и на Топлофикация „София“. След тях такива инспекции ще бъдат направени „и на останалите участници по веригата“.

Общественото обсъждане на тези предложения е насрочено за 27 декември, а окончателното решение ще стане факт в последния работен ден – 30 декември.
ДКЕВР
ток
цени
Нова година
По статията работи:

Георги Велев