НАЧАЛО » българия

Месеци след старта ТЕЦ „Варна“ с 1 млн. лв. просрочен дълг към държавната "Булгараз"

Булгаргаз успя да увеличи десет пъти печалбата си за деветте месеца на годината

fb
3E news
fb
08-11-2018 07:10:00
fb

Само няколко месеца след като възобнови работата си ТЕЦ „Варна“ вече е натрупала над 1 млн. лв. задължения към газовия доставчик „Булгаргаз“. Търговските вземания на газовия доставчик от ТЕЦ-а са за 1 млн. и 24 хил.лв. и са изцяло просрочени към края на септември, сочат данните от междинния финансов отчет на компанията. Припомняме, че ТЕЦ „Варна“ възобнови работата си в началото на май като сключи договор с Електроенергийния системен оператор за предоставяне на студен резерв. Малко преди това мажоритарен собственик на централата официално стана почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Така на практика излиза, че ТЕЦ „Варна“ трудно успява да погаси задълженията си за доставения природен газ, независимо че в момента само един блок на централата реално е в готовност да работи.

Всъщост това е един малко задлъжнелите контрагенти на „Булгаргаз“. За сравнение Топлофикация „Плевен“ е натрупала над 25,3 млн. лв. просрочени задължения. Над 14,4 млн. лв. има да получава „Булгаргаз“ и от „Лукойл Нефтохим Бургас“, но тези дългове не са просрочени, става ясно от отчета на компанията.

Топлофикация „София“ пък дължи 6,6 млн. лв. За консумиран, но неплатен природен газ до края на септември. Топлофикациите в Бургас и Враца пък дължат 5,8 и 5,5 млн. лв. На газовия доставчик, сочат данните.

Положителната новина за държавната фирма е, че за деветмесечието на тази година дружеството е успяло десетократно да увеличи печалбата си и преди данъци тя вече е 13,5 млн. лв. Консумацията на синьо гориво през този период пък намалява близо 6%. Основната причина за това е намалената консумация от секторите Енергетика и Химическата промишленост, става ясно от доклада. От януари до края на септември „Булгаргаз“ е продал 22,4 млн. мвтч природен газ (малко над 2,1 млрд. куб. м), а за същия период на миналата година са продадени 23,8 млн. мвтч. (2,25 млрд. куб. м) сочат още данните.

 

ТЕЦ "Варна"
природен газ
задължения
Булгаргаз
топлофикации
Лукойл Нефтохим Бургас
По статията работи:

Георги Велев