ТЕЦ "Варна" вече и официално свързана с ДПС - Ахмед Доган е придобил мажоритарен дял в централата

Почетният лидер на ДПС е купил този август 70% от компанията, притежаваща електроцентралата, съобщи Bulgaria ON AIR, позовавайки се на справка в Търговския регистър

ТЕЦ Варна

ТЕЦ "Варна", която от месеци се свързва с ДПС, включително във връзка с желанието да влезе на регулирания пазар на електроенергия, с ценовите претенции на ръководството си и опитите те да бъдат прокарани в КЕВР, вече официално е собственост на висш представител на движението. Това лято мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна" е станал лично почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е показала справка на Bulgaria ON AIR в Търговския регистър.

Централата, която в резултат на приватизационна сделка стана собственост на ЧЕЗ България, не работи от няколко години. През 2017 г. ЧЕЗ продаде ТЕЦ-а на семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Тогава купувачът обяви амбицията си да преоборудва ТЕЦ-а и един от блоковете му да започне да работи на природен газ.

На 8 август т. г. фамилията Папазови са продали на Ахмед Доган 70% от семейната транспортна компания "Сигда", която е едноличен собственик на ТЕЦ "Варна". Така почетният лидер на ДПС придобива и дял от 70 на сто във варненската централа. Капиталът на дружеството е 5000 лева, от които лидерът на партията държи 3500 лева.

 В ТЕЦ "Варна" засега няма промени в борда - в него са изпълнителния директор Данаил Папазов, Адриан Атанасов и Георги Христозов. Атанасов е бивш финансов директор на "Пристанище Варна". Христозов е бил мениджър в различни държавни енергийни фирми, включително изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" и член на борда на БЕХ. В публичното пространство Христозов се свързва с ДПС и депутата от партията Делян Пеевски.

ТЕЦ Варна е с шест енергоблока и с обща мощност 1260 MW. Централата работи с вносни високоенергийни въглища и беше спряна при влизането в сила на европейските екологични стандарти заради емисиите вредни газове, отделяни при горенето. ЧЕЗ купи варненската ТЕЦ през 2006 г. за над 200 млн. евро. Чешката енергийна група имаше идея за реконструкция на централата и преминаване на част от блоковете на работа с природен газ. Проектът не беше реализиран поради липсата на интерес от балгарската държава да съдейства за осигуряване на възможност за стабли доставки на пирроден газ до централата, както и поради отрязването й от регулирания пазар и от осигуряването на студен резерв. Икономическите анализи на ЧЕЗ впоследствие показаха, че при съществуващите условия на пазара и необходимостта от значителни вложениятв съоръжения за намаляване на парниковмите емисии предприятието ще бъде нерентабилно.

След продажбата на ТЕЦ Варна на компанията на Папазови "Сигма" тя странно бързо и безпрепятствено беше включена в осигуряването на студен резерв и получава плащания за неработещи мощности, които обаче се поддържат в готовност за включване в системата  при нужда. Сега централата вече работи, а условията за развитие на бизнеса й изведнъж станаха благоприятни.

Беше увеличен обемън на студения резерв, който ЕСО договаря с централи на тръжен принцип, от 500 МВт средногодишно до 650 МВт. Междувременно държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" остана без договор за осигуряване на студен резерв. Така се отвори  място за ТЕЦ "Варна", чиито блокове са с по 210 МВт. Централата получи  ново комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда, което позволява 4-и, 5-и и 6-и блок да работят на природен газ вместо на въглища.

Съвсем наскоро пък ТЕЦ Варна и ТЕЦ-ове, свързани с Христо Ковачки /чиито провал при включването на студения резерв за малко не ни остави без ток през лютата зима на 2017 г./, спечелиха търговете на ЕСО за студен резерв от 1 август до средата на следващата година, когато ще се проведат нови търгове. За осигуряването на студен резерв за този период ТЕЦ Варна ще получи 27.4 млн. лв.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари