БНЕБ: Техническа грешка в оферта на борсов участник е довела до нереалистични резултати в пазар "Ден напред"

От енергийната борса преизчисляват резултатите, а при неуспех тръжната сесия ще бъде анулирана

"Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), дъщерна компания на „Българска фондова борса“ АД (БФБ), информира, че в следствие на техническа грешка в оферта на борсов участник, довела до нереалистични резултати на пазар „Ден напред“ и на официално съобщение, http://www.gen-i.si/en/news-and-media/mistrade-by-gen-i-doo-on-the-ibex-day-ahead-market-auction/. (става въпрос за словенската GEN-I, според съобщението от Любляна).

Борсовият оператор счита, че въпросната оферта създава извънреден риск, възпрепятства успешното протичане на процеса по изчисляване на клиринговата цена и причинява невъзможност за разпределение на търгуваните обеми в пазарната зона на Република България. Поради това, БНЕБ ЕАД стартира процедура по повторно изчисление на резултатите от тръжната сесия.
 
Повторно изчислените резултати ще бъдат обявени в най-кратки срокове, се казва в съобщението на БНЕБ, като има възможност и за анулиране на тръжната сесия.
 
"В случай, че призчисляването бъде неуспешно, тръжната сесия ще бъде анулирана", заявяват от борсата.
 
"Българска независима енергийна борса“ ЕАД се извинява за причиненото неудобство и благодари ва всички борсови участници и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД за проявеното разбиране и професионализъм!
 
При наличие на окончателна информация относно тръжната сесия, търговските участници ще бъдат уведомени своевременно.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
5 коментари
 • 4 0
  5
  Мафия
  Всички оперативни правила бяха брутално погазени. Но какво друго може да се очаква от 'независимата борса' собственост на Делян Добрев и наградена от държавата със задължителни търгувани количества през нея.
  Напиши отговор
 • 6 0
  4
  Подигравка
  Отговор на коментар #3 от Mutroland:
  Само наблюдавайте какви панаири ще произтичат оттука нататък, след като се разбра, че борсата нито е независима, нито е обективна, и могат да си правят каквото решат на платформата й.
  Напиши отговор
 • 7 0
  3
  Mutroland
  Изцяло тестваха системата. Показа се, че едни са равни, а други по-равни. Борсата трябва да отстрани този участник, но вместо това го награди с преизчисляване на резултатите и корекция на уж сбъркания бид. Повръща ми се
  Напиши отговор
 • 13 0
  2
  Чакащ резултати
  Каква ти Тръжна сесия, то направо Тъжна сесия.
  Напиши отговор
 • 15 0
  1
  Смешна борса
  Още едно потвърждение колко ни е смешна борсата. Объркана оферта на един участник я срути, а какво би станало при опит за съзнателна манипулация??
  Напиши отговор