НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: Сигурността на газовите доставки е най-голямото предизивикателство

ЕК подкрепя идеята за газов хъб в България, смята енергийният министър

fb
3E news
fb
09-02-2015 10:30:00
fb

Самият факт, че първото заседание на групата на високо равнище, свързано с изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа ще бъде в София, показва, че Европейската комисия подкрепя идеята за създаването на газов хъб в България. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ по повод започващата днес в резиденция Бояна международна газова среща на високо ниво.

„С изграждането на газов хъб България и Eвропейската общност ще спечелят сигурност на доставките. Това е най-голямото предизвикателство, което стои пред нас и най-голямата победа ще бъде сигурността на доставките, чрез диверсификация, както на източниците, така и на маршрутите. Източниците могат да бъдат различни. Както знаете изключително много се разчита на доставките по южния газов коридор и доставките от Азербайджан. Наред с това много съществен напредък беше отбеляза във връзка с изграждането на интерконекторните връзки. Много съществен е и нашият напредък за изграждането на интерконекторът Гърция – България. Почти на финала е интерконектора с Румъния”, допълни министър Петкова.

В отговор на въпрос дали България ще търси подпомагане от Европейската комисия, като компенсация за спирането на "Южен поток", тя каза, че „България има една много добра газова инфраструктура. Това са 2000 км. газопроводи. Ще се наложи разбира се определена рехабилитация на тази инфраструктура, но това значително ще намали инвестиционните разходи в този проект. Ще се наложи да бъдат построени и допълнителни газопроводи, а нашите изчисления показват, че това ще бъдат около 845 км. Всички тези технически параметри сме ги развили, анализирали и ще ги презентираме днес пред нашите европейски партньори”.

газов хъб
газови връзки
сигурност на доставките
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева