НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: България може да стане незаобиколим газов център за Европа

fb
3E news
fb
11-09-2015 12:53:00
fb

България може да стане незаобиколим газов център за Европа. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на конференцията Сигурност в Югоизточна Европа - „Новата геополитическа динамика“. Осигуряването на междусистемна свързаност със съседните страни, местният добив, изграждането на газов хъб, географското положение на България и добре развитата газова инфраструктура дават възможност това да стане реалност, обясни енергийният министър.

Никак не е лесно да се работи в сектора на енергийната сигурност в България, страната е зависима от един източник на природен газ и неслучайно един от най-важните приоритети на правителството е осигуряване на диверсификация на доставките. За това обаче е необходимо изграждането на нова газова инфраструктура, от междусистемна свързаност на страните от Европейския съюз и в частност на държавите от региона, заяви Петкова.

Министърът припомни меморандумът от Дубровник, в който страните членки обединяват вижданията си за осъществяване на 7 ключови проекти за региона, от които 3 на българска територия. Става въпрос за свързване на газовите мрежи на по трите проекта – България-Сърбия; България-Гърция и България-Румъния. От не по-малко значение е и осъществяването на газова връзка с Турция, подчерта министър Петкова. В отговор на въпрос тя призна, че наистина между изграждането на интерконектора с Гърция и потичането на природния газ от Азербайджан изниква един период от 4 години, през които в случай на проблем с Русия, в страната ни може да има срив, като обясни, че БЕХ търси варианти. Какви обаче, министърът не очерта. Не сатана ясно и как се разглежда енергийната сигурност с доставките на азербайджански газ, при положение, че регионът е един от потенциално опасните.

Интерконекторът България-Гърция (IGB)

Газовата връзка с Гърция, известна още като интерконекторът IGB няма само проблем с подписване на окончателното инвестиционно решение, а и с финансирането. Това стана ясно от коментара на министър Петкова пред журналисти. За пръв път тя обяви, че независимо от отпуснатите средства България търси финансиране за строителството. Водят се преговори с европейските партньори, обясни енергийният министър, като допълни, че това е така, тъй като Европейската комисия (ЕК) няма практика да предоставя грантове на частни дружества. Припомняме, че като такова се води проектната компания за строителство на съоръжението. Сумата не е малка – около 220 млн. евро, отпуснатите средства от ЕС заради това, че проектът е от обществено значение са от 2009 г., припомни енергийният министър.

По тоношение на окончателното инвестиционно решение, Петкова изрази оптимизма си, че то ще бъде подписано до 1-2 месеца.

Интерконекторът с Гърция (IGB) трябва да е готов до 2018 г., като чрез него ще се осъществи още един източник за доставка на природен газ от Азербайджан, подчерта министър Петкова пред участниците в конференцията. По този начин ще се елиминира зависимостта от един източник. Необходимо е вземането на окончателно инвестиционно решение, каза тя, като припомни, че целта на българското правителство е била това да се случи през месец юни, но заради нестабилността на политическата обстановка в Гърция е забавено.

Припомняме, че преди дни в отговор на въпрос на 3eNews, енергийният министър коментира, че вече са разрешени „всички дискусионни въпроси с партньорите от „Посейдон“. По думите й, бзирани на „информация от гръцките колеги“ в момента се изчаква правителство в Гърция „и вземането на окончателното инвестиционно решение по този проект и той да стартира, защото е изключително важен“.

Газовата връзка България-Румъния

Нова обществена поръчка за строителството на газовата връзка с Румъния ще бъде обявена на 15 септември. Пред участниците в конференцията министърът уточни, че за осъществяването на проекта е имало избрана компания (българска компания с немски подизпълнител), която обаче се е отказала. Вече има решение за прекратяване на процедурата и стартиране на нова такава. Това безспорно ще забави изпълнението на интерконектора, но ние сме оптимисти, че нещата ще се случат максимално бързо“, обясни Петкова. Очакването е, че в началото на 2016 г. вес пак газовата връзка с Румъния да е готова.

Газовата връзка България-Сърбия

Българското правителство работи усилено по осъществяването на газовата връзка със Сърбия. За осъществяването й са осигурени 49 млн.лв.по Оперативна програма „Конкурентноспособност“ и се надявам скоро да подпишем необходимите документи с компанията, която ще осъществява строителен надзор, обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова наблегна и на опитите на страната ни да задвижи и проекта за газова връзка с Турция. Тече предпроектно проучване, което трябва да завърши в началото на 2016 г. и да даде повече информация за стойността и трасето, каза тя.

Министърът коментира, че заедно с изграждането на газовите връзки България е решена да развива и местен добив. В началото на 2016 г. се очаква да има вече информация за възможностите на находището Хан Аспарух. Доста компании са закупили и документация за участие в процедурите за търсене на нефт и газ в блоковете "Силистар" и "Терес".

По-рано министър Петкова заяви и намерението за участие на българската страна в проекта за газопровода Eastring. Нека стартира самият проект и ще видим как ще се развива във времето. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в отговор на въпрос на 3eNews.

Интерконекторната свързаност, местни добив, добре развитата и поддържана газова инфраструктура дават възможност България да развие идеята си и да стане газов хъб, смята енергийният министър. Петкова припомни, че страната ни има 10 компресорни станции, а те дават възможност и за осигуряване на реверсивни потоци за съседните страни. Всичко това дава възможност България да стане незаобиколим фактор за газовата карта на Европа, заключи министърът.

 

 

Теменужка Петкова
газов център
газов хъб
IGB
газови интерконектори
По статията работи:

Маринела Арабаджиева